Ultima oră

(ÎNCOTRO?) Prin schemele de import a energiei sunt furați lunar 12,5 milioane de dolari

Vânzările centralei electrice de la Cuciurgan pentru primul semestru 2015 au constituit 2177 milioane ruble, conform rapoartelor financiare ale Inter RAO, iar producția de energie a MoldGRES a fost 2 163 milioane kW/h.

Centrala de la Cuciurgan a vândut 1 kWh cu 1,01 RUB, sau ~ $1.8 cenţi. „Moldova importă energia cu aproape $6.8 cenţi de la „EnergoKapital”, o companie off shore intermediară între MoldGRES şi Republica Moldova. Astfel obținem o diferenţă de 5 cenţi la fiecare kWh.

Astfel, reieşind din cantitatea de energie pe care o importă Republica Moldova anual, cam 3 miliarde de kWh, intermediarul câştigă „pe loc gol” 150 milioane USD anual, sau 12,5 milioane USD lunar.

Autoritățile de la Chișinău recunosc că Republica Moldova nu cumpără curent electric de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan, ci de la o firmă misterioasă, creată la finele anului trecut la Tiraspol.

Potrivit unei analize Mold Street, la finele anului 2014 chestiunea intermediarilor a reapărut, odată cu includerea în schema de achiziţie a energiei electrice de la Cuciurgan a firmei Energokapital din Tiraspol, care a fost creată pe 16 octombrie 2014 de persoane din anturajul lui Evgheni Şevciuk. Pe 17 octombrie, adică a doua zi, aceasta a fost înregistrată la Chişinău, iar pe 20 octombrie 2014, ANRE i-a eliberat acestei misterioase companii licenţă pentru activitatea „Furnizarea energiei electrice la tarife nereglementate”.

Operativitatea cu care s-a acţionat denotă că a existat o înţelegere între anumite persoane din conducerea de la Tiraspol şi de la Chişinău. Or, de ce aşa grabă cu eliberarea licenţei, dacă legislaţia permite examinarea în decurs de 5 zile. Astfel, în prima jumătate a acestui an Energokapital a fost principalul furnizor de energie în Moldova.

Potrivit datelor publicate pe blogul openpmr.info, Energokapital are doi fondatori. Primul este firma Bas Market din Tiraspol, înfiinţată de Yuri Dzeţul şi Intercom Management Ltd din Belize. Am găsit o astfel de firmă dar în Panama

A doilea fondator este Ornamental Art Limited din Hong Kong. Cine sunt adevăraţii proprietari nu se ştie, dar iţele duc la conducerea de la Tiraspol şi la Moscova. Or Energokapital este intermediar şi la gaze, ea fiind compania prin care trece tot gazul livrat de Gazprom şi consumat de Centrala termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan.

Sursa: today.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *