Eveniment

(ÎNCOTRO?) Rectorii cer o instituție care ar acredita universitățile

O declaraţie în acest sens a fost făcută astăzi de către preşedintele Consiliului Rectorilor, academicianul Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova, care, în cadrul unei şedinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei, s-a referit la proiectul de modificare a Legii Învăţământului, precum şi la Proiectul Strategiei Educaţionale, informează MOLDPRS.

„Anterior, exista Consiliul de Evaluare Academică şi Acreditare a Instituţiilor de Învăţământ, în frunte cu doctorul în ştiinţe tehnice Vitalie Scalnîi, care acredita universităţile de stat şi cele particulare. După ce a fost trecut din subordinea guvernului în cea a Ministerului Educaţiei, consiliul respectiv practic s-a dizolvat. Acum e nevoie de o Agenţie Naţională de Asigurare a Calităţii, care ar face ordine în instituţiile de învăţământ”, a declarat Ion Bostan.

„Dorim să avem o comisie independentă de Ministerul Educaţiei, care să evalueze nivelul calităţii profesionale în instituţiile de învăţământ şi cele academice. E vorba de o comisie comună, pentru învăţământ şi cercetare”, a precizat la rândul său Grigore Belostecinic, rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova.

Potrivit lui, studenţii de la instituţiile de învăţământ neacreditate se tem că diplomele de studii eliberate de către acestea nu vor fi recunoscute. Un alt pericol este faptul că, fiind neacreditate, diplomele instituţiilor respective se vor vinde liber prin pieţele din capitală.

O altă problemă legată de proiectul de modificare a Legii Învăţământului şi de cel al strategiei naţionale o constituie faptul că se propune să fie lichidată treapta a II-a de doctor habilitat, iar titlurile ştiinţifice să fie acordate de către universităţi. În opinia savanţilor aceasta ar fi o mare greşeală, deoarece treapta a II-a de doctor prevede un înalt nivel de cercetare. În acelaşi timp, odată cu învestirea universităţilor cu dreptul de a acorda titlurile de doctor în ştiinţe, diplomele respective, de asemenea, vor invada piaţa.

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *