Ultima oră

(ÎNCOTRO?) Unde sunt votanții lui Dodon?

Televiziunile controlate de Kremlin au declanșat o adevărată isterie despre „sute de mii de cetățeni ai RM" care ar fi vrut să voteze la alegerile parlamentare pe teritoriul Federație Ruse, dar n-au putut din cauza numărului redus de secții de vot.

Potrivit articolului 291 alin. (2) din Codul electoral în cazul alegerilor parlamentare pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor. Potrivit pct. 12 din Regulamentul privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate, aprobat prin Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr. 2547 din 21 mai 2014, perioada de înregistrare prealabilă a cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflaţi în străinătate va începe nu mai devreme de 6 luni înainte de expirarea mandatului Parlamentului precedent şi se va încheia cu cel târziu 40 de zile înainte de ziua alegerilor.

Comisia Electorală Centrală a prezentat datele oficiale, din care rezultă că în Federația Rusă doar 603 cetățeni cu drept de vot s-au înregistrat pentru a participa la alegeri. Numărul cetățenilor aflați în străinătate care s-au înregistrat prealabil, constituie o bază pentru autorități de a estima numărul secțiilor  de votare care urmează a fi deschise. În Federația Rusă au fost deschise 5 secții de votare, iar fiecare secție de votare a primit câte 3000 buletine de vot (per total – 15000). La votare au participat 9521 de alegători. Prin urmare, nici măcar numărul de buletine disponibile nu a fost epuizat. 

Ar fi bine ca Dodon să explice unde sunt cei „700 mii” de moldoveni care ardeau de dorința să te voteze. De ce nici măcar 15 mii din ei nu au ieşit la vot? Oare nu cumva toată acestă situaţie vine să confirme suspiciunile că anume FSB-ul rusesc a scos peste 200 de persoane în fața ambasadei Moldovei la Moscova, pentru a filma falsul despre pretinsa „limitare” a votului moldovenilor din Rusia şi  a le difuza chiar în ziua alegerilor, promovându-l astfel ilegal pe Dodon?

TIMPUL.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *