Moldova

INCREDIBIL! Integrarea Europeană – unul din scopurile COMUNIȘTILOR

Porniți cu revoluția prin țară în ajunul summit-ului de la Vilnius și dorind intrarea în Uniunea Vamală unde Rusia dictează regulile jocului, comuniștii se declară totuși pro-europeni. 

Eduard Mușuc , deputat



Integrarea europeană rămâne unul din scopurile PCRM-ului. Atunci când PCRM-ul a anunțat procesul de integrare europeană, din partea UE veneau semnale privind șansa de aderare cu drepturi depline. Din păcate, 4-5 ani în urmă, direcția s-a schimbat. Republicii Moldova i s-a spus clar că în următorii 10-20 de ani nu are șanse să devină membru. Noi cum urma să trăim toată perioada asta, când interesele și posibilitățile de creșterea economică sunt orientate spre Est? În schimb, vrem ca sistemul politic de la noi țară să fire preluat din vest, pentru că în țările estice e o disfuncționalitate foarte mare în ceea ce privește instituțiile democratice.

Atitudinea europenilor față de R. Moldova trebuie să fie corectă. Dacă avem bardac în țară, chestia asta nu poate fi numită poveste de succes.

Acordul de Asociere au semnat cu UE foarte multe țări inclusiv cele din Africa de Nord, America Latină, care nici nu au perspective reale de integrare în calitate de membru cu drepturi depline. Parteneriatul Estic nu este o anticameră în UE. Mie nu-mi place accentul geopolitic care se pune. Eu am fost la Vilnius acum câteva luni și acolo s-a declarat deschis că pentru ei este important să ne scoată din influența Rusiei. Chestia asta nu este reală. Noi trebuie să ne orientăm foarte bine să știm ce relații să ne construim atât în Est, cât și Vest.

Integrarea în Uniunea Vamală rămâne un deziderat clar pe care noi l-am anunțat. Uniunea Vamală nu este o structură politică. Este o structură pur economică. Nu prevede cedarea suveranității politice, în nici un caz. Noi vorbim doar de o integrare economică pe est, ceea ce nouă ne va da avantaje clare.

Noi avem deja un acord foarte bun semnat în 2008 cu UE. Noi nu suntem gata pentru liber schimb cu Uniunea Europeană, deoarece liber schimb înseamnă deschiderea pieței interne și producția agricolă, care este subvenționată masiv, va veni pe piața noastră la prețuri foarte competitive. Noi pur și simplu vom distruge ceea ce a rămas la noi în sectorul agrar. La noi subvențiile în agricultură sunt la pământ. Nu ne putem compara cu Ungaria sau România, nemaivorbind despre Franța și Spania. Trebuie să cântărim foarte bine în ce condiții economice și sociale se va afla populația la aprobarea unui acord.

Iurie Muntean, deputat



Integrarea europeană rămâne o prioritate pentru PCRM. D-voastră încurcați integrarea europeană în felul în care este înțeleasă de actualii guvernanți și integrarea adevărată care presupune modernizarea țării conform standardelor europene. Nu încurcați lucrurile fundamentale. Noi pledăm pentru euro-modernizarea țării, dar nu ne jucăm de-a geopolitica. Republica Moldova trebuie să fie deschisă și în vest și în est, dar menținând în primul rând interesele proprii . La momentul actual Uniunea Vamală reprezintă un mijloc de combatere a crizei și depășire a catastrofei umanitare în care se află țara noastră.

Timpul.md (I.M.)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *