Lumea

(INCREDIBIL) Va fi INVENTAT un nou SISTEM DE TRANSPORT care va REVOLUȚIONA călătoriile

Ieri, pe site-ul SpaceX, au apărut primele indicii.

Noul sistem de transport va consta dintr-un tub în care va fi scăzută presiunea, prin care vor circula capsule, cu viteză scăzută sau viteză foarte mare. Capsulele vor pluti pe o pernă de aer. Acestea vor fi puse în mișcare cu ajutorul unor acceleratoare magnetice liniare, plasate în diferite puncte de-a lungul tubului. Sistemul este similar celui folosit la trenurile cu levitație magnetică. Pasagerii vor intra și vor ieși din Hyperloop în stațiile amplasate la capetele tubului sau în ramnificații amplasate de-a lungul tubului. 

Sistemul va consta în capsule care vor călători între Los Angeles și San Francisco, California. Călătoria va dura circa jumătate de oră, iar capsulele, care vor transporta 28 de pasageri, vor pleca la fiecare 30 de secunde. Astfel Hyperloop va putea transporta circa 7,4 milioane de pasageri în fiecare an. Costul total al sistemului este de circa 6 miliarde de dolari. Luând în calcul amortizara în 20 de ani, costurile operaționale vor fi de 20 dolari pe pasager la care se vor adăuga costurile de operare.

Capsulele vor putea transporta nu numai pasageri, ci și autovehicule.

Pentru sistemul de propulsie se propun următoarele cerințe:
1. Accelerarea capsulei de la 0 la 480 km/h în zonele urbane.
2. Menținerea vitezei de 480 km/h atunci când este necesar, inclusiv zonele muntoase din vecinătatea orașelor Los Angeles și San Francisco.
3. Accelerarea capsulelor de la 480 km/h la 1.220 km/h, cu o suprasarcină de 1g.
4. Deccelerarea capsulei până la 480 km/h.

Hyperloop va consuma, în medie, 21 MW. 

Capsula Hyperloop. (Credit: Elon Musk)

Tuburile Hyperloop. Se pot remarca panourile solare care vor furniza energia electrică necesară funcționării sistemului. (Credit: Elon Musk)

Capsula Hyperloop. (Credit: Elon Musk)

Deocamdată avem de-a face mai degrabă cu o schiță de proiect, deși în documentul dat publicității de SpaceX sunt prezentate mai multe detalii decât am putut cuprinde în această știre. 

Rămâne să vedem ce va fi să fie cu Hyperloop. Dacă proiectul se va dovedi viabil, atunci vom avea un al cincilea sistem de transport (alături de cel rutier, pe căi ferate, aerian și maritim), care va schimba fața civilizației umane.

TIMPUL.MD via Stiintașitehnica.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *