Social

Indemnizație de râsul câinilor sau de ce tinerele mame sunt supărate

În timp ce mămicile asigurate primesc în jur de 600 de lei pentru o perioadă de trei ani, cele neasigurate vor primi 540 de lei pentru un an și jumătate. Femeile spun că oricât ar economisi, indemnizația nu le ajunge pentru îngrijirea copilului.

Ana, 24 de ani, un copil

Mă supără faptul că unele femei lucrează cu 1600-2000 de lei oficial și achită impozite la stat și când vine perioada maternității, ele primesc cam aceiași bani ca și mamele care nu au lucrat deloc. Nu mi se pare corect. Dacă ar mări și pentru mamele asigurate indemnizația măcar cu 10%, ar fi bine. Eu am primit în jur de 600 de lei și nu îmi ajungea. Cu copil mic sunt cheltuieli simțitoare, iar dacă soțul nu lucra la două posturi de muncă și nu ne ajutau părinții, cred că nu izbuteam. Noi mai vrem un copil, dar când văd că prețurile cresc în fiecare zi și ajutorul statului este mizer, îmi trece dorința.

Olesea, 29 de ani, un copil

Nici de scutece nu ajung acești bani! Totul este scump! Mai ales pentru bebelușul care începe să aibă o alimentare diversificată. Trebuie să ai bani ca să cumperi hăinuțe mai bune. Am încercat să-i iau mai multe haine noi, dar bugetul nu mi-a permis, de aceea am îmbrăcat băiețelul cu lucrurile ce mi le-au dat prietenii. Cei 8000 de lei pe care i-am primit de la serviciu nici nu i-am văzut, pentru că am procurat cu cărucior „de mâna a doua” care costa 300 de euro și am luat un scaun de mașină cu 100 de euro. Din indemnizația de 600 de lei cumpăram pampers și lapte praf „NAN” în cantitate mare care ajungea doar pe o săptămână. Pentru restul lunii ce mănâncă copilul? De detergenți și alte necesități nu mai ajung deloc. Nici nu știu ce m-aș fi făcut dacă nu lucram după o lună de la naștere.

Inna, 28 de ani, un copil

Nu ajung acești bani nici pe o cutie de scutece, nu mai spun de alte necesități ale copilului. Mărirea aceasta e de râsul câinilor, dar decât nimic, mai bine așa. Noi, cele neasigurate și copiii noștri, să trăim pe aer? Dar cu cei 440 de lei nici scutece nu poți să cumperi, căci cutia costă 540 de lei pentru o lună. În rest, nimeni nu-și bate capul că micuțul are nevoie de mâncare, haine (care costă scump) și medicamente. Și mă deranjează încă un moment – indemnizația este plătită până la 1.5 ani. Copiii sunt înscriși la grădiniță undeva la 3 ani. Din ce bani să trăim un an și jumătate? Creșele private sunt cu plată și costă 3000 de lei – tot atât este salariul soțului. Pentru o familie unde lucrează numai soțul, indemnizația copilului de minimum 1500 de lei ar fi binevenită. Dar la aceasta, în țara noastră se poate numai de visat.

Ana, 27 de ani, 2 copii

Super! Încă 43 de lei lunar și indemnizația mea ca asigurată va fi egală cu cea a neasiguratelor. Am lucrat ca o nebună cu risc de avort. Pentru că sunt educatoare și în grădiniță nu era dădacă, am ținut în brațe copii, am dus cratițele cu mâncare, la serviciu eram dimineața la ora 7, doar ca să primesc cu 43 de lei mai mult. Cei 583 de lei și 77 de bani nu ajung pentru nimic. Am avut noroc de niște rude care ne-au dăruit un cărucior, pătuț, masă pentru pici ca să aibă unde să mănânce. Nu am cumpărat șervețele umede, praf de spălat hainele bebelușilor, jucării elastice, sticle pentru lapte, pompă pentru sâni, masaj nu am făcut deloc. Noi nu am avut din ce bani să le cumpărăm.

Ana, 23 de ani, un copil

Nouă, doi polițiști de frontieră care stau cu chirie, ne e foarte greu să achităm din salariu facturile, chiria, hrana pentru noi și pentru micuț, plus și un credit la bancă. Fetița noastră se alimentează cu hrană artificială pentru că are alergie la lactoză. O hrănim cu lapte praf „NAN” fără lactoză. Timp de un an am cheltuit cca 20 de mii de lei numai pe lapte praf, terciuri, sucuri, sticluțe și alte necesități. Uneori, se întâmpla să nu avem bani pentru pamperși. Încercăm să găsim ieșire cumva, chiar și părinții ne ajută cu produse alimentare. Iată acum trebuie să duc fetița la masaj pentru piciorușe și îmi trebuie 1500 de lei pentru 15 zile. De unde să-i iau?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *