Editorial

Indiferent de zi, Hristos s-a născut, slăviți-L!

Când era întrebat de unii sceptici, dacă nu şi-a ieşit din minţi, el căuta să afle părerea acestora despre învierea lui Iisus. Dacă cineva îi răspundea că într-adevăr crede că Hristos a înviat, părintele repeta acelaşi salut. În caz contrar, el se interesa, surâzând, dacă omul din faţa sa le spune rudelor sale de Paşti „Hristos a înviat” şi, în general, de ce se lasă preocupaţi de un eveniment, care nu a avut loc, dacă se consideră oameni deştepţi.

Înţeleg că pentru părintele despre care vorbesc, data, în care Hristos a înviat, nu avea o importanţă crucială. Mai bine zis conta, însă nu în măsură decisivă. La fel cum, atunci când iubeşti un om, nu-i spui acest lucru numai de ziua sa de naştere sau într-o altă zi anume a anului, ci întotdeauna când îl simți aproape.

Acelaşi adevăr se aplică şi în privinţa Naşterii lui Hristos. Dacă eşti creştin sincer și ai convingerea că Dumnezeu s-a întrupat pe pământ, ar trebui să fii dement, ca să te aprinzi şi să-ţi acuzi semenii care cred că acelaşi Tată comun al vostru, Iisus Hristos, s-a născut în altă zi. Dumnezeu este iubire și El ne-a învăţat să trăim în pace. Neînţelegerile de orice ordin Îi sunt străine, mai ales cele legate de niște simple calendare. Lucrurile în această privinţă sunt atât de limpezi, încât ar fi cazul să înțelegem o dată şi pentru totdeauna că toate certurile şi polemicile despre Crăciunul de pe 25 decembrie şi cel de pe 7 ianuarie sunt absurde până la paroxism. În realitate, acestea sunt mai degrabă niște dezbateri politice, prin care în fond se urmărește distrugerea Bisericii Ortodoxe.

Cunosc mulţi oameni, printre care şi apropiaţi de-ai mei, care apără cu îndărătnicie ideea că Hristos s-a născut pe 25 decembrie. În aceeași măsură alții apără data de 7 ianuarie. În ciuda înflăcărării lor, mulți dintre respectivii sărbătoresc Naşterea Domnului în ambele zile. De ce? Pentru că moldovenii adoră chefurile, vinul și mâncarea bună. Și atunci, vrei nu vrei, te întrebi: cât de mult se respectă acești oameni și cât de creștini sunt în realitate? Și ce fel de spirit creștinesc îi îndeamnă să facă păcate, certându-se între ei din cauza unor calendare? De bine de rău, niște cifre nu pot schimba credința din sufletul unui om. Chiar dacă admitem că Hristos nu s-a născut într-o zi, dar în alta, nu câștigăm nimic din faptul că ne batem între noi? Dimpotrivă, avem doar de pierdut…

Ideea e simplă. Dacă ești creștin, sărbătorește Nașterea Domnului într-o zi sau alta, după cum crezi că e mai bine. Încearcă să lupți cu păcatul, dar nu te pune în poară cu oamenii din jurul tău, care gândesc altfel. Dar dacă nu crezi, ești cel puțin jalnic când te îndopi cu mâncare și te îmbeți de două ori pe an cu ocazia Crăciunului. Pentru că, repet, toată zarva asta deșartă dintre noi are un substrat strict politic, iar politica, din câte știm cu toții, reprezintă cea mai curată minciună.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *