Editorial

Înduioșatul călău, cu o floare roșie la secure

A sărit în apărarea libertății presei!

De parcă noi am fi uitat că anii de guvernare comunistă (2001-2009) au fost ani de dispreț total față de demnitatea umană și drepturile fundamentale ale omului, ani când presa și jurnaliștii au fost umiliți, înjosiți, persecutați, loviți cu ranga în cap.

Călăul-șef, generalul Voronin, pe atunci nu se înduioșa. Lovea cu cruzime.

Lista victimelor e lungă: Catalan TV, EURO TV, Antena C, TIMPUL, Vocea Basarabiei ș.a.m.d., oameni aruncați în stradă, destine mutilate…

Azi, călăul se înduioșează: neavând acces la trunchi, a legat o floare la secure și luptă pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor.

Să nu uităm însă: călăul n-a acționat singur, ci în devălmășie cu o ceată de „asistenți”: unii îi ascuțeau securea, alții așezau trunchiul. Azi anume dintre aceștia apar la televizor și luptă pentru deontologia jurnalistică și libertatea presei!

Fostul director al EURO TV, Arcadie Gherasim, se destăinuia recent la „Forumul” de la „Vocea Basarabiei” că a rămas consternat când zilele acestea a văzut-o pe Angela Aramă, fosta deputată PPCD, la Jurnal TV, vorbind despre libertatea presei. Anume Angela Aramă, spunea Gherasim, împreună cu V. Stepaniuc, au „redactat” Codul Audiovizualului astfel încât nu a mai rămas nimic bun în el, anume Angela Aramă, fiind trimisă de Roșca la EURO TV, tăia și spânzura, aruncând jurnaliștii în stradă…

Cazul relatat de A. Gherasim nu e unul singular. Tot la Jurnal TV îi poți vedea aproape zilnic și pe alți foști „asistenți” ai călăului-șef, azi apărători ai libertății de exprimare.

Unul dintre ei e Corneliu Mihalache, pe timpul călăului-șef, Voronin, mai marele peste Audiovizual și redactor-șef al imundei gazetuțe a comsomoliștilor „Plus”.

Altul e Alexei Tulbure, ambasadorul de tristă faimă al lui Voronin în Europa și America, antiromân de rasă.

Altul e Vasile Năstase, „deontologul” care, trimis de Roșca, a intrat în colectivul de jurnaliști de la EURO TV ca un bulihar hămesit într-un cârd de pui. Lumea nu a uitat cum acest „deontolog” și „ideolog” al ecranelor libere și curate, îi promova pe comuniști și măcelărea presa democratică la „emisiunile” de la EURO TV.

Mai sunt și alții, reciclați și ei și revopsiți în verde sau albastru. Atunci, aceștia nu se solidarizau cu breasla care făceau mitinguri de protest, ci sorbeau cafele în liniștea birourilor din clădirea parlamentului, căreia, mai apoi, călăul-șef i-a dat foc, supărat că a pierdut alegerile.

Azi, acești foști „asistenți” ai lui Voronin, lovesc în aceiași jurnaliști, ca și pe timpul când acesta era călăul-șef al presei.

Azi, ca și ieri: aceleași măști, dar altă piesă.

Nu înțeleg de ce, dar fostele victime ale călăului-șef și ale foștilor (și actualilor!) lui „asistenți” tac.

A vorbit (puțin) doar Arcadie Gherasim.

De ce tac victimele?

Poate călăul-șef nu va reveni?

Să nu ne jucăm cu chibriturile în benzinărie: acesta poate reveni. Dacă eu, tu, el, ea, noi, voi, ei, ele, vom tăcea, cu siguranță că va reveni.

Va reveni, dar nu va mai fi ca azi – înduioșat și cu o floare roșie la secure.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *