Economie

Inflația în zona euro a crescut semnificativ în luna septembrie, iar șomajul a stagnat

Potrivit Eurostat, în luna septembrie cele mai semnificative majorări de prețuri s-au înregistrat la servicii, care au consemnat o creștere anuală de 1,2%, comparativ cu un avans de 1,1% în luna august, urmate de alimente, alcool și țigări, care au consemnat o creștere anuală de 0,7%, față de un avans de 1,3% în luna iulie. În schimb, prețurile la energie au înregistrat o scădere anuală de 3% în luna septembrie, față de un declin de 5,6% în luna august.

Anterior, Eurostat a informat că, în luna august comparativ cu luna iulie 2016, inflația anuală în Uniunea Europeană a crescut ușor până la 0,3%, de la 0,2%. În România, prețurile de consum au urcat de la minus 0,3% în iulie, la plus 0,3% în luna august.

De asemenea, Eurostat a informat vineri că în luna august 2016 comparativ cu luna iulie 2016, rata șomajului în zona euro a rămas stabilă la 10,1%, în timp ce în Uniunea Europeană rata șomajului a rămas stabilă la 8,6%. În rândul statelor membre, cele mai ridicate rate ale șomajului s-au înregistrat în Grecia (23,4% în luna iunie 2016) și Spania (19,5%). La polul opus se situează Cehia, cu o rată a șomajului de 3,9%, și Germania, cu o rată a șomajului de 4,2%. România se situează sub media din UE, cu o rată a șomajului de 6%. Comparativ cu situația din luna iulie 2015, rata șomajului a scăzut în 24 de state membre, inclusiv în România, a rămas stabilă în Danemarca și a crescut în Estonia, Austria și Belgia.

În cazul României, potrivit datelor comunicate de Institutul Național de Statistică (INS), rata șomajului conform Biroului Internațional al Muncii a scăzut cu 0,1 puncte procentuale în august față de luna precedentă, la 6%.

Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *