Economie

INFOGRAFIC: Rusia NU acordă niciun AJUTOR Republicii Moldova: De unde a venit, în anul 2022, cel mai important sprijin pentru Chișinău

Partenerii externi ai Republicii Moldova au transferat, în 2022, 12,7 miliarde de lei în bugetul de stat pentru a ajuta țara noastră să facă față crizelor în care s-a pomenit, inclusiv din cauza războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina, relatează Ziarul Național.

Uniunea Europeană, Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional sunt principalii finanțatori externi ai bugetului de stat al Republicii Moldova.

Astfel, potrivit datelor Ministerului Finanțelor, în 2022, cele mai multe fonduri externe au venit din partea țărilor și instituțiilor UE, în valoare totală de 5,5 miliarde de lei. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost debursate sub formă de grant.

Anul trecut, Republica Moldova a încasat două granturi în valoare cumulativă de 1,7 miliarde de lei din partea Comisiei Europene. Guvernul Germaniei a debursat un grant de 805,4 milioane de lei, iar cel al României – 199,9 milioane de lei.

În ceea ce privește împrumuturile, Agenția Franceză pentru Dezvoltare a contribuit cu 1,5 miliarde de lei la bugetul de stat al Republicii Moldova, iar Comisia Europeană și Polonia – cu alte 692,4 și, respectiv, 387 de milioane de lei.

De asemenea, Banca Europeană de Investiții (BEI) a debursat 153,4 milioane de lei pentru Calea Ferată din Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Fără acești bani respublica pobedistî molotoivăneascî trăgea obloanili la prăvălii șî stingea lumina. Cel puțin ultimul care pleca trebuia să o stingă…

  2. Putorile moldorusesti sunt muritoare de foame. Falimentul total si destramarea guberniei “indiepiendiente” , apoi inghitirea prostilor astora de catre Rusia, va fi finalul .
    The end!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *