Ultima oră

(INFORMAȚII OFICIALE) Chișinăul cere ajutorul SUA și a României pentru eliberarea echipajului din elicopterul doborât de talibani

(UPDATE 14.18) Autoritățile Republicii Moldova au cerut ajutor Statelor Unite ale Americii și României pentru eliberarea membrilor echipajului elicopterului capturat marți seara, cu 21 de persoane la bord, de către talibani în provincia Faryab, în nordul Afganistanului, după cum a declarat premierul interimar moldovean, Gheorghe Brega, citat de AFP.

(UPDATE 13.01) Elicopterul din Republica Moldova, doborât ieri în Afganistan de către talibani, lucra pentru statul american. În momentul tragediei, aeronava transporta persoane pentru forțele de ordine din Afganistan, în cadrul unei misiuni civile, au declarat într-o conferință de presă reprezentanții companiei ”Valan International Cargo Charter”.

”Este primul incident de asemenea anvergură. Elicopterul lucra în Afganistan pentru statul american și asigura transportarea civililor pentru armata din Afganistan. Echipajul a transmis că a fost atacat. Acesta ardea și cădea. Elicopterul a fost nevoit să aterizeze”, a declarat Eugen Zagrebelnic, director departamentul comercial ”Valan International Cargo Charter”.

Elicopterul doborât în Afganistan este produs în anul 2007, iar în anul 2014 a fost reparat capital în Federaţia Rusă. „A zburat aproximativ 5 mii de ore. Certificatul este valabil până pe 25 iulie 2017. Toate documentele sunt la nivelul legislaţiei internaţionale”, a anunţat Nicolae Buzu, director adjunct al Autorităţii Aeronautice Civile (AAC) din Republica Moldova, titrează abcnews.md.

Potrivit lui Buzu, ultimele informaţii arată că în urma acestei tragedii au decedat patru persoane. Acesta nu cunoaşte încă dacă printre ei este şi unul din cei trei cetăţeni moldoveni. Nicolae Buzu a anunţat cine sunt cei trei moldoveni, membri ai echipajului. Este vorba despre Oleg Groza, născut în anul 1960, cu o experienţă de zbor de 7159 de ore; Ion Buruiană, născut în anul 1982, cu o experienţă de zbor de 1065 de ore, şi Mihail Crigan, născut în anul 1965 cu o experienţă de peste 5 mii de ore.

„Când echipajul a aterizat forţat, nava era întreagă şi toţi pasagerii erau vii. Când au venit ajutoarele, erau patru persoane decedate”, a declarat directorul adjunct al AAC. Directorul adjunct al AAC a precizat că elicopterul era într-o misiune civilă şi că nu avea nimic în comun cu acţiuni militare.

(UPDATE 10:40) Directorul Autorității Aeronautice Civile (AAC) a Republicii Moldova, Mircea Maleca, se va întÂlni astăzi la sediul central al ICAO (Organizația Aviației Civile Internaționale) din Montreal, Canada, în regim de urgență, cu autoritățile aeronautice din Afganistan pentru a discuta cazul elicopterului înregistrat în Republica Moldova, atacat în Afganistan.

(UPDATE 09.24) Premierul interimar, Gheorghe Brega: 

În elicopterul privat care prestează servicii în Afganistan prin contract cu alte firme private, se aflau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului moldovenesc. Elicopterul, probabil, a fost doborât de către talibani, într-o regiune unde se află mulți chirgizi și tadjici. La aterizarea toți pasagerii erau vii. Talibanii i-au atacat cu arme de foc și au ucis trei persoane”.

Oficialul a adăugat că se presupune că unul dintre decedați este cetățean al Republicii Moldova.

(UPDATE 08.34) Reuters scrie, cu referire la declarațiile poliției locale, că elicopterul a căzut, însă nu este clar de ce s-a prăbușit. Insurgenții talibani au capturat soldații afgani după ce elicopterul s-a prăbușit pe teritoriul aflat sub controlul militanților.

Informația de mai sus a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Aganistan, Dawlat Waziri, refuzând să ofere mai multe detalii. 

"Trei persoane au fost ucise și alte 16 sunt capturate de talibani", a declarat Rahmatullah Turkistani, un membru al consiliului provincial din Faryab, citat de news.yahoo.com.

Talibanii au revendicat responsabilitatea pentru atac și spun că au luat ostatici.

(UPDATE 08.30) Potrivit realitatea.md, echipajul elicopterului era format din trei piloți, toti cetățeni moldoveni și alți 18 pasageri militari din Afganistan. Trei persoane au murit. Printre acestea, un moldovean.


MIHAIL BURUIANĂ


OLEG GROZA

(UPDATE 08.25) Potrivit datelor preliminare, cetăţenii moldoveni capturaţi în Afganistan, Oleg Groza, Mihail Crihan şi Ion Buruiană sunt în viaţă. Se negociază eliberarea acestora.

Incidentul s-a produs în regiunea Faryab, din Afganistan, controlată de talibani. Doi dintre moldovenii capturați sunt piloţi, iar cel de-al treilea este inginer. „Unul din piloţi a reuşit să anunţe compania că au fost forţaţi să aterizeze şi din primele informaţii că au nimerit în plen la opoziţia afganeză”, a mai spus ministrul în exercițiu de Interne, Oleg Balan, citat de Publika TV. Ei sunt foşti piloţi militari, instruiţi pentru misiuni în zone cu risc sporit.

Compania avia a fost fondată în anul 1998 și posedă trei avioane АN-26-100 și opt elicoptere de același model ca și cel capturat, Mi-8 MTV1. Compania prestează următoarele servicii: transportarea mărfurilor și pasagerilor, transportul de mărfuri periculoase, evacuare medicală de urgență și de stingere a incendiilor, precum și alte lucrări speciale.

În luna martie curent, Valan ICC a început operațiunile de salvare și umanitare în Sudanul de Sud, iar acum cinci ani, un alt Mi-8 MTV1 al companiei moldovenești a participat la stingerea incendiilor în Turcia, titrează agora.md. Din aprilie 2015, echipa moldovenească se află și în Afganistan.

(UPDATE 08.23) Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a dat instrucțiuni Misiunii Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU să obțină, în regim de urgență, de la Misiunea ONU de menținere a păcii în Afganistan, informații oficiale cu privire la cei trei cetățeni moldoveni, membri ai echipajului elicopterului capturat în această țară.

(UPDATE 20:50) Elicopterul aparține companiei "VALAN INTERNATIONAL CARGO CHARTER"

(UPDATE 20:34) Un elicopeter de model Mi-8 MTV1 care aparține unei companii moldovenești a fost capturat azi în Afganistan de către militanții Statului Islamic. Acesta a fost capturat după o aterizare forțată. Echipajul elicopterului era format din trei piloți, toti cetățeni moldoveni.

Incidentul a avut loc în provincia Kurduz, care se află sub controlul Statului Islamic.

Potrivit surselor Realitatea.md, trei persoane au murit.

Vom reveni cu detalii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *