CSI / Rusia

Informații ucrainene: Putin vrea să restaureze imperiul rus iar războiul ar putea să nu se încheie în 2022

Serviciile de informaţii ucrainene estimează că războiul cu Rusia s-ar putea prelungi cel puţin până la sfârşitul anului, întrucât preşedintele Rusiei, Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la planurile sale de cucerire şi acceptă o confruntare prelungită cu Ucraina, relatează agenţia EFE cu referire la Agerpres.ro.

„Putin nu renunţă la planurile sale, acest război se va prelungi”, a declarat vineri în faţa presei Vadim Skibiţki, responsabil al serviciului ucrainean de informaţii militare.

Acesta a susţinut că Putin nu a vrut să-i asculte pe cei care au încercat să-l descurajeze să pornească războiul şi acum nu-i ascultă nici pe cei care doresc oprirea acestui război.

El nu are încredere în nimeni, nu ascultă pe nimeni. Are propriile planuri de restaurare a imperiului rus. Planul său este să guverneze Rusia până la moartea lui, a exclus un scenariu despre un succesor”, a adăugat responsabilul ucrainean citat.

Potrivit acestuia, planul militar al lui Putin, pe termen scurt este să încercuiască armata ucraineană în Donbas şi să ajungă la frontierele administrative ale acestei regiuni ucrainene ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Şi comentatori occidentali au avertizat anterior că Rusia se pregăteşte pentru un război prelungit, aceştia evocând un posibil ”război de uzură”,

Trupele ruse îşi intensifică bombardamentele asupra zonelor din Donbas rămase sub controlul trupelor Kievului, în timp ce oficiali ucraineni din această regiune recunosc că defensiva ucraineană este copleşită atât numeric cât şi în privinţa armamentului, consemnează CNN.

Lupte grele au loc în provincia Lugansk, în special pentru controlul oraşului Severodoneţk. Trupele ruse atacă din mai multe direcţii în Donbas şi câştigă treptat teren, încercând în acelaşi timp să taie liniile de comunicaţii ale armatei ucrainene.

Unul dintre consilierii liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski, Mihailo Podoleak, a declarat vineri că Rusia foloseşte cele mai distructive arme ale sale care nu sunt nucleare, precum lansatoarele multiple de rachete termobarice. Invocând acest lucru, Kievul insistă să primească din partea Statelor Unite lansatoare multiple de rachete HIMARS, obuzierele oferite până în prezent de SUA armatei ucrainene având o rază de acţiune mult inferioară acestor lansatoare.

Washingtonul s-a arătat până în prezent reticent să transfere Ucrainei lansatoare multiple de rachete, care au o rază de acţiune de până la 500 de kilometri, de teama că Ucraina ar deveni astfel capabilă să efectueze bombardamente adânc în interiorul teritoriului rus şi ar putea escalada astfel conflictul.

Totuşi, potrivit mai multor responsabili de la Washington citaţi de CNN, administraţia preşedintelui Joe Biden ar fi acceptat în cele din urmă ca noul pachet de ajutor militar destinat Kievului să cuprindă şi astfel de lansatoare, dar acestea ar putea fi lansatoare HIMARS în versiunea mai uşoară, cu o rază de acţiune de până la 300 de kilometri. Dar chiar şi acestea ar permite Ucrainei să lovească mai uşor ţinte în interiorul Rusiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

 1. Ne bucuram ca Ucraina a inceput sa-si dea seama in cea intrat si nu mai foloseste manipularea. Cu rusii este bine sa-ti vezi de treaba si ei te vor lasa in pace. Problema este ca daca Ucraina continua razboiul, poporul ucrainian va fi distrus, inclusiv rusii care nu au trecut de partea dl. Putin. Sper ca ucrainienii au inceput sa-si dea seama de pericolul rusesc, iar infrangerea Rusiei este doar un vis care se spulbera.
  Federatia a pierdut batalii dar NU razboaie.

  1. Bai, vezi ca vodka data de ‘dl. Putin’ pt. ‘servicii’ din care ai baut pan’ ti-ai pishat nadragii e metilic, ca tot ce provine de la ‘Federatie’. Nu mai suge asa tare de la Putina (stii tu ce) ca o sa ai cosmare eurasiatice (de-alea cu cai, ca la Caterina).
   Mai, mai, mai uite asa gasim drogatii ‘imperiului’ pe aici ascunsi sub nume romanesti ‘carstea’, ai !? Pasol na turbinca, Ivan hotz si criminal, tare as vrea sa te vad pe front si sa faci de-adevaratelea cunostinta cu soldatii rusi ‘pacificatori’ , dar mai ales cu luptatorii Ucrainieni pe care-i vezi tu distrusi.
   La noi la Romani e asa, ruznac prost: “ Nu mor caii cand vor cainii”. Mars in stepele si deserturile ma-tii, mananaca-ti carnea cruda acolo si lasa Europa ca nu e decat pentru Homo Sapiens si voi nu va calificatzi, in mortzii matii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *