Sănătate

Infuzia perfectă de ceai

 Ceaiurile din plante medicinale, preparate cum trebuie, oferă calităţi medicale esenţiale şi energie tămăduitoare. Pregătind şi bând ceaiuri din plante, ne implicăm în procesul personal de însănătoşire şi ne învăţăm să fim conştienţi de rolul pe care fiecare dintre noi îl joacă în propria bunăstare. Cu toate că ceaiurile din plante medicinale sunt eficiente şi în problemele de sănătate acute, de scurtă durată, ele sunt remediul cel mai eficient în cazul problemelor cronice. Băute în mod consecvent pe o perioadă lungă de timp (trei luni şi chiar mai mult), ceaiurile din plante medicinale garantează în mod treptat (dar sigur) rezultate de lungă durată.
Eu am învăţat cinci metode foarte eficiente pentru a pregăti o infuzie de ceai „perfect”:

Infuzia în apă clocotită

Se pun plantele într-un vas care poate fi acoperit bine (o oală cu un capac fix sau un borcan cu un capac care se infiletează) şi se toarnă apă clocotită peste ele. Se acoperă imediat vasul şi se lasă la infuzat 10-20 de minute (depinde de plantă sau combinaţia de plante folosită şi de constituienţii activi care trebuie să fie extraşi). După aceea se strecoară şi se pune infuzia în termos sau într-o sticlă.

Fierberea plantei medicinale

Un ceai medicinal puternic poate fi pregătit astfel: se pune planta medicinală într-o oală cu apă rece. Se pune oala la foc mic şi se aduce la temperatura de fierbere. Exact când apa începe să fiarbă, se ia de pe foc şi se acoperă. Se lasă la infuzat pe o perioadă de până la 10 minute, după care se strecoară şi se pune într-un termos/sticlă. Prin această metodă obţii un ceai puternic/tare, dar aproape că niciodată nu este necesar şi nici toate plantele nu sunt potrivite pentru această metodă.

Infuzia peste noapte

Aceasta este metoda mea preferată. Astfel sunt extrase şi vitaminele, şi mineralele, şi componenţii activi din planta medicinală. Această metodă, pe lângă calităţile medicinale, îţi asigură o băutură nutritivă şi este minunată ca înlocuitor al suplimentelor de vitamine şi minerale.
Se pune planta medicinală (sau combinaţia de plante medicinale) într-un borcan cu capac, se toarnă apă clocotită şi se acoperă imediat. Se lasă la infuzat peste noapte (6-10 ore), dimineaţa se strecoară şi se pune într-o sticlă curată (sau în acelaşi borcan).

Infuzia la rece

Această infuzie se foloseşte în cazul anumitor plante medicinale (cum ar fi vâscul sau rădăcina de tătăneasă) ai căror constituienţi activi pot fi distruşi în apă clocotită.

Se pune planta medicinală într-un vas curat (preferabil din sticlă sau porţelan) şi se toarnă apă rece de izvor. Se acoperă şi se lasă la infuzat pentru câteva ore (peste noapte). Se strecoară şi se pune într-o sticlă.

În anumite cazuri, se face o combinaţie între infuzia plantei medicinale în apă clocotită (prima metodă) şi infuzia sa în apă rece (ca în această metodă). De exemplu, se infuzează o anumită plantă medicinală (sau combinaţie de plante medicinale) în apă rece, se strecoară şi infuzia se lasă de-o parte. Peste aceeaşi plantă se toarnă apă clocotită, se acoperă şi se lasă la infuzat. Se strecoară şi se lasă la răcit, pe urmă se combină cu infuzia la rece. Astfel, primeşti atât constituienţii activi ce pot fi extraşi în apă rece, cât şi cei ce pot fi extraşi în apă clocotită.

Infuzia la soare sau la lună

Ai considerat vreodată sursa de lumina a soarelui sau a lunii ca un ajutor în prepararea infuziilor? Atât soarele, cât si luna, cu toate că au câmpuri energetice foarte diferite, furnizează o sursă de căldură intensă, dar în acelaşi timp delicată, folositoare în extragerea energiei vindecătoare a plantelor medicinale. Lumina soarelui oferă plantelor medicinale o căldura interioară şi vitalitate, în timp ce lumina lunii oferă energii feminine.

Pentru a face o infuzie la lumina soarelui, se pune planta medicinală într-un borcan de sticlă transparentă, se toarnă apă rece de izvor şi se închide ermetic. Se pune borcanul în lumina directă a soarelui şi se lasă să se infuzeze pentru câteva ore.

Când pregăteşti o infuzie la lumina lunii, invoci intuiţia, aspectele fascinante şi misterioase ale vieţii. Tu invoci astfel necunoscutul şi eliberezi aceea energie lunară de care omenirea s-a temut dintotdeauna (de unde crezi că vine termenul „lunatic”?) – acea energie a nopţii mistică, fascinantă, sălbatică.

Pentru a pregăti o infuzie la lumina lunii, pune planta medicinală (sau combinaţia de plante) într-un vas de cristal deschis sau într-o cupă din sticla. Cel mai bine ar fi să foloseşti (dacă se poate) plante verzi, proaspăt culese şi flori. Acoperă planta cu apă proaspătă şi pune vasul direct în lumina lunii. Nu acoperi vasul decât dacă sunt multe insecte în jur. În acest caz, acoperă cu o pânză albă (cu cât este mai transparentă, cu atât mai bine). Lasă la infuzat toată noaptea şi bea această infuzie dimineaţă, imediat după ce te-ai trezit. Aroma infuziei este subtilă şi plină de farmec.

(M. T.)

Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *