Economie

Îngrijorat de devalorizarea leului, Leancă spune că îi convoacă în ședință pe responsabili ai BNM

Premierul în exerciţiu, Iurie Leancă, a declarat că aprecierea dolarului american pe pieţele ţărilor din regiune nu este un argument suficient pentru creşterea acestei valute şi în Moldova.

"Sper că după discuţia de azi vom putea înţelege care este abordarea băncii şi perspectiva pe care o vede banca pentru evoluţii ulterioare. Vedem cum va interveni Banca Naţională şi dacă Guvernul va putea asista cumva bineînţeles, ne vom asuma şi noi o parte din responsabilitate, dar e Banca Centrală, instituţie care poate şi trebuie să intervină", a zis premierul.

Reprezentanţii Băncii Naţionale spun că devalorizarea monedei naţionale în raport cu dolarul s-a produs din cauza deficitului de valută de pe piaţa locală.

"Este o cerere mai sporită din partea agenţilor economici. Acesta este un factor sezonier. Noi monitorizăm acum şi nu e necesar să intervenim pentru că au fost procurări de valută de la persoane fizice în perioada sărbătorilor. Agenţii economici încep să achite pentru importul de gaze, de electricitate şi alte resurse energetice şi evident că cererea poate să crească în continuare", a menţionat directorul departamentului operaţiuni valutare BNM, Lucia Hadârcă.

Dolarul american a atins astăzi un curs oficial de 16 lei și 2 bani pentru un dolar. Într-o singură zi, leul moldovenesc a pierdut mai mult de 1 la sută în raport cu valuta americană. Iar în 2014, leul s-a devalorizat cu aproape 20% faţă de dolar.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *