Actualitate

ÎNGRIJORĂTOR: jumătate din naşterile extraconjugale au loc la fetele de 15-17 ani

Aproape jumătate din naşterile extraconjugale au loc în grupul de vârstă al fetelor de 15-17 ani. Datele sunt prezentate în Monitorul Social „Calitatea vieţii copiilor – un factor de impact în dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova”, prezentat de IDIS „Viitorul”, scrie IPN.

Potrivit studiului, majoritatea taţilor, au vârste de 20-28 de ani. Foarte des, în cazul sarcinii extraconjugale, responsabilitatea se pune doar pe seama fetelor, acestea fiind stigmatizate, şi complet se uită de partenerul acestora. Totodată, răspunderea penală pentru cei care întreţin relaţii sexuale cu minore este încă o problemă ce rămâne neabordată.

Pentru o parte din fetele de 15-17 ani sarcina neplanificată a servit un motiv pentru încheierea căsătoriei. În ultimii ani, o bună parte a primelor naşteri la adolescente de vârstă 15-17 ani s-au produs în scurt timp după încheierea căsătoriei, după 3-5 luni.

O altă parte a adolescentelor însărcinate recurg la avort. Un factor care contribuie la rata ridicată a avorturilor este gradul scăzut de utilizare a contraceptivelor. În anul 2011, în Republica Moldova s-au născut 39 182 copii şi s-au efectuat 15 710 avorturi, dintre care 1 777 la adolescente de la 9 până la 15 ani. Legislaţia naţională permite avortul până la 21 de săptămâni de sarcină. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *