ActualitateCSI / RusiaExterne

ÎNGROZITOR! Ca să primească bani pentru casele distruse, locuitorii din Mariupol trebuie să denunțe „crimele armatei ucrainene”

Forțele rusești care au ocupat Mariupolul sunt acuzate de Petru Andriușcenko, consilier al primarului din oraș, că cumpără de la localnici mărturii false împotriva armatei ucrainene. Astfel, civilii sunt puși să declare „atrocități comise de armata ucraineană” ca să primească despăgubiri pentru pierderile suferite, scrie publicația Fakty.

Orașul Mariupol, estul Ucrainei, port la Marea Azov, este asediat de ruși de două luni și jumătate. Din cei 500.000 de locuitori, au mai rămas acum cel mult 100.000 de oameni. Ceilalți au fugit din calea bombardamentelor. Iar o parte au fost uciși.

Potrivit lui Andriușcenko, cei care au rămas „sunt nevoiți să depună mărturie că orașul ar fi fost distrus de armata ucraineană”.

500.000 de ruble (aproape 7.500 de euro) pentru o locuință distrusă și 3 milioane de ruble (aproape 45.000 de euro) pentru o rudă decedată. Acestea sunt sumele promise de ruși celor care declară presupusele „atrocități comise de armata ucraineană”, susține consilierul primarului, citat de Fakty.

„Ocupanții ruși au anunțat începerea înregistrării pentru despăgubiri pentru locuințe distruse și/sau pierderea unui membru al familiei. Pentru locuințe – 500.000 de ruble, pentru membru din familie decedat – 3 milioane de ruble. Înregistrarea cererilor de despăgubire se efectuează în incinta Școlii nr. 9”, a precizat oficialul.

Atunci când depun o cerere scrisă, rezidenții din Mariupol trebuie să afirme că proprietatea le-a fost distrusă de armata ucraineană sau, după caz, că rudele le-au fost ucise de armata ucraineană.

Dacă o persoană refuză să depună mărturie scrisă, atunci i se transmite că nu va primi niciun ban.

„Rusia primește astfel zeci de mii de mărturii scrise. Așa, va încerca să influențeze opinia internațională”

„În aceste condiții de presiune psihică, Rusia primește zeci de mii de mărturii scrise de mână despre «atrocitățile armatei ucrainene». Vor fi folosite pentru a influența opinia internațională, inclusiv printr-o campanie dusă pe canalele media de propagandă care continuă să opereze în Rusia”, a subliniat Andriușcenko.

Andriușcenko mai subliniat că plata unei astfel de despăgubiri este imposibilă și e doar „o momeală”: „Rusia ar trebui să cheltuiască cel puțin 2,5 miliarde de dolari pentru a-și îndeplini aceste promisiuni. În situația actuală, acest lucru este imposibil pentru economia țării agresoare”.

Sursa: Libertatea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *