Social

Inspectoratul Național de Probațiune are un nou conducător. Cine este Viorel Sochircă

Inspectoratul Național de Probațiune (INP) are un nou conducător. Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, l-a prezentat luni, 10 iulie, colectivului Inspectoratului pe noul director interimar al instituției, Viorel Sochircă, transmite Ziarul de Gardă.

Viorel Sochircă a ocupat în ultimii 5 ani funcția de șef al Direcției evaluare, prevenire și implementare a politicilor din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI).

Ministra Justiției a solicitat directorului interimar să analizeze și să evalueze activitatea șefilor birourilor de probațiune, să discute cu inspectorii de probațiune din teritoriu, pentru a afla „care sunt dificultățile pe care le întâlnesc în activitatea de zi cu zi, care sunt propunerile și viziunile lor privind consolidarea și dezvoltarea capacităților instituției”. O altă solicitare s-a referit la îmbunătățirea sistemului de monitorizare electronică, în vederea asigurării siguranței cetățenilor și creșterii gradului de securitate în societate.

La rândul său, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Justiției, Viorel Sochircă a dat asigurări că va depune „tot efortul pentru a dezvolta capacitățile instituționale, a moderniza serviciile de probațiune, a eficientiza munca inspectorilor de probațiune și a îmbunătăți imaginea instituției”. Totodată, a subliniat că la baza activității vor sta etica și integritatea.

Menționăm că până la numirea acestuia, atribuțiile directorului au fost exercitate de directorul adjunct al INP Sergiu Mărgărint, care a fost numit în funcție în octombrie 2022.

Directorul INP Andrei Iavorschi a fost suspendat din funcție în iulie 2022. Anunțul a fost făcut atunci de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a transmis că decizia a fost luată urmare a demersului Procuraturii Anticorupție (PA) în legătură cu inițierea urmăririi penale în privința lui Iavorschi, care a fost pus sub învinuire întru-un dosar penal pe faptul săvârșirii infracțiunii de abuz de serviciu, soldat cu daune în proporții considerabile, potrivit sursei citate.

Numirea în şi eliberarea din funcţie a directorului se efectuează prin ordinul ministrului Justiţiei. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *