SocialUE / Nato

Institutul Oncologic a primit un aparat modern de ultrasonografie și două mii de preparate

Organizația Mondială a Sănătății a donat Institutului Oncologic, cu sprijin UE și al Guvernului Canadei, un aparat performant de ultrasonografie și doua mii de fiole pentru tratamentul pacienților care suferă de cancer.

„Am donat un aparat ecografic și fiole. Fiolele facilitează foarte mult tratamentul cancerului mamar și gastric în diferite faze”, a declarat Victoria Neaga, manager de program, delegația UE în Moldova, transmite Jurnal.md.

Dispozitivul donat este unul dintre cele mai performante, pentru că poate depista mai multe forme de cancer și poate determina cu exactitate prezența tumorii în organism.

„Acest aparat este unul de performanță cu posibilități multiple de diagnostic a diferitor forme, tipuri de tumoare, dar și oferă posibilități de diagnostic ecoghidat sub ultrasunet”, a menționat Ruslan Baltaga, director al Institutului Oncologic.

„Diferența este că e mai calitativ și structura organelor se vede mai bine. Asta pentru noi e important – să vedem structura. Acesta este un beneficiu și pentru specialiști și pentru pacienți”, a spus Valentin Tatian, medic imagist.

Valentin Tatian este medic imagist la Institutul Oncologic de mai bine de 40 de ani. El spune că în tot acest timp a utilizat mai multe dispozitive și se bucură de noile tehnologii care apar.

„Când am început a lucra, aveam doar un aparat portativ cu un ecran 20 pe 20 de centimetri și uitați-vă acum ce dispozitive avem”, a menționat Valentin Tatian, medic imagist.

Donația a fost făcută de Organizația Mondială a Sănătății, cu sprijinul Uniunii Europene, iar valoarea acesteia constituie peste 370 de mii de dolari.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *