Editorial

Instrucțiuni pentru evadare

Se știe că lista cărților finanțate de Ministerul Culturii nu e întotdeauna cea mai fericită, se mai strecoară printre cărțile finanțate și scriitori de o calitate îndoielnică sau proiecte care nu interesează pe nimeni. Însă de data asta nu e vina comisiei de selectare, ci mai degrabă a editurilor care nu se grăbesc să propună proiecte importante sau inedite.

Știu acest lucru pentru că anul acesta am avut și noi, prin cenaclul Republica, proiectul „Poezia la obiect”. Pentru că nu am mai lucrat până acum cu ministerul, recunosc că nu prea m-am descurcat, ba mai mult, la un moment dat am vrut să renunț. Dacă nu era perseverența celor de acolo, probabil catalogul nu mai apărea. Astfel le sunt recunoscătoare pentru convingerea cu care au susținut acest proiect.

Anul acesta Ministerul Culturii a bifat finanțarea câtorva proiecte editoriale mai mult decât necesare culturii noastre, unul dintre acestea fiind antologia Viktoriei Akimova-Crudu. E extrem de important ca cititorii de limbă rusă de la noi și nu numai să aibă acces la poezia tânără de limbă română. Iar selecția făcută de traducătoare, chiar dacă nu cuprinde toți poeții foarte buni din România și Republica Moldova, nici nu include nume îndoielnice, toți poeții aleși fiind reprezentativi.

Chiar dacă nu pot (încă) citi în limba rusă îmi sunt cunoscute poeziile autorilor incluși în această carte și pot garanta calitatea. Faptul că a fost editată de Ministerul Culturii mai aduce un mare plus: antologia va fi donată bibliotecilor Republicii Moldova. Deci, dacă de cele mai multe ori cărțile pe care le recomand sunt dificil de procurat, în cazul celei de astăzi nu veți avea dificultăți.

Pentru cei din capitală avem și o invitație la lansarea care va avea loc astăzi la Biblioteca Națională a Republicii Moldova din Chișinău, de la ora 18:30. Vor prezenta antologia Lucia Țurcanu și Alexandru Vakulovski.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *