Internațional

Întâlnire de „gradul trei“ la Berlin: Merkel l-a primit pe premierul elen Alexis Tsipras

Discuţiile în tête-à-tête sunt primele între Merkel şi Tsipras și au abordat probleme mai ample, dincolo de planul de salvare a Greciei pentru a evita ieşirea din zona euro.

Întrevederea a fost prevăzută pentru a dezamorsa tensiunile dintre o Grecie super-îndatorată şi o Germanie care promovează o linie dură printre creditorii europeni ai Atenei. Acest climat s-a instalat între cele două capitale după alegerea guvernului stângii radicale, la finele lunii ianuarie, în Grecia asfixiată economic din cauza refuzului noului executiv de a-şi îndeplini obligaţiile faţă de creditori şi sfidarea instituţiilor UE. Atitudine care nu a intimidat şefii instituţiilor europene şi în prezent este în joc salvarea Greciei sau expulzarea ei din zona euro. Vineri, Tsipras s-a angajat la Bruxelles să concretizeze mai rapid promisiunile de reforme, dorite la Berlin, în timp ce Comisia Europeană a anunţat punerea la dispoziţia Atenei a „două miliarde euro pentru anul 2015” din fonduri structurale neutilizate. Deblocarea ajutorului financiar necesar statului grec pentru a evita falimentul (7,6 miliarde euro) rămâne pe masa miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Atena, obligată la reforme

Reuniunea bilaterală urmează întrevederii tensionate de la Bruxelles de săptămâna trecută între Tsipras şi liderii zonei euro, inclusiv Merkel, care s-a încheiat cu un acord.

Cancelarul german a insistat ca punctul de plecare pentru negocieri să fie lista reformelor economice incluse în programul de salvare actual şi lăsată în suspans de guvernul grec precedent. Dar Tsipras a replicat: „Uitaţi angajamentul guvernului precedent”. Poziţia cancelarului este susţinută de Volker Kauder, şeful grupului parlamentar al partidului său, CDU, care duminică, în Handelsblat, a exclus orice program de salvare, altul decât planul actual. Poziţie preluată de Thomas Opperman, omologul său din SPD, care a declarat pentru Spiegel că Tsipras a promis prezentarea unei liste complete de reforme: „Vreau să ştiu dacă Grecia este pregătită pentru adevărate reforme sau nu”. În Germania, opinia publică se opune din ce în ce mai mult oferirii altor fonduri de salvaer Atenei, cu riscul ca Grecia să părăsească zona euro.

Cancelarul Merkel a emis invitaţia pentru premierul grec lunea trecută, în mijlocul semnelor crescânde că diferendumul cu Grecia a ieşit de sub control în mijlocul schimburilor între miniştrii de Finanţe din cele două ţări, veteranul Wolfgang Schauble şi profesorul de economie marxist Yanis Varufakis.

sursa: romanialibera.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *