Afaceri

Întâlnire Putin – Ianukovici pe tema gazelor naturale

Guvernul de la Kiev cere o reducere a preţului gazelor cumpărate din Rusia şi refuză să achite cantitatea deja contractată cu consorţiul rus Gazprom, cu argumentul că şi-a redus volumul importurilor. Potrivit contractului semnat în anul 2009 şi care expiră abia în anul 2019, compania ucraineană de gaze Naftogaz trebuie să plătească anual un volum minim de 41.600 de milioane de metri cubi de gaze, chiar dacă cumpără o cantitate mai mică, întrucît contractul conţine clauza "take or pay". De exemplu, anul trecut Ucraina a cumpărat de la Gazprom cu aproape 9.000 de milioane de metri cubi mai puţin decît prevede contractul, dar Rusia îi cere să plătească şi pentru acestea.

În consecinţă, partea ucraineană consideră abuziv şi oneros contractul semnat în anul 2009. Acesta a dus la încarcerarea fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, condamnată pentru "abuz de putere", ea semnînd contractul cu Gazprom fără acordul guvernului pe care îl conducea. Învinsă de Viktor Ianukovici în alegerile prezidenţiale din anul 2010, Iulia Timoşenko vede în această condamnare şi în toate acţiunile lansate împotriva ei un act de răzbunare politică.

Comentariile pe marginea întîlnirii ruso-ucrainene de luni nu sînt optimiste, mai ales că însuşi purtătorul de cuvînt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că "divergenţele rămîn şi nu este prevăzută semnarea vreunui document".

EFE

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *