Externe

Întâlnirea Filat-Medvedev. Pragmatism sau cedare?

„Republica Moldova rămâne să facă parte din comunitatea energetică europeană, i-am spus-o deschis domnului Medvedev. În schimb o să solicităm comunității energetice derogarea ce ține de termenul de implementare care la ora actuală este 2016 de implementare a pachetului 3, pentru a fi implementat în 2020”. Declarația a fost dată de premierul Vlad Filat, după întâlnirea avută sâmbătă cu Dmitri Medvedev.

Totodată, premierul Vlad Filat a specificat că a discutat cu Medvedev și despre reorganizarea „Modovagaz”, și despre datoria Transnistriei la gazele naturale. „Este important ca, după semnarea noului contract și după clarificarea problemelor care sunt în acest sens, compania să fie una funcțională și să nu genereze pierderi și datorii pentru viitor. Ce ține de datorii, am convenit că în cadrul restructurării „Moldovagaz” urmează să fie reglementată această problemă, care este o problemă financiară”, a menționat Filat.

Expertul politic Mihai Cernencu susţine că amânarea implementării pachetului energetic a fost convenită cu Bruxellesul: „Rusia încearcă prin intermediul Moldovei să se răzbune pe Europa. Degeaba, este o luptă pe care nu o va duce până la capăt, deoarece în următorii trei-patru ani „Gazprom” va fi în derută”.

De altă părere e vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, care crede că poate fi vorba de o capcană: „Am ajuns să fim şantajaţi cu circa patru miliarde de dolari pe nu ştiu ce căi acumulate în regiunea transnistreană. Şi mai vin încă cu oferte, chipurile, avantajoase. În realitate, asta înseamnă subordonarea R. Moldova”.

Igor Dodon s-a arătat foarte mulțumit de decizia premierului Filat de a amâna implementarea pachetului energetic III al UE în R. Moldova: „Apreciez pragmatismul economic al premierului Filat în privinţa aprovizionării cu gaze a R. Moldova. Implementarea pachetului energetic pe dimensiunea europeană trebuie amânată, sau chiar anulată, atâta timp cât aceasta serveşte intereselor de aprovizionare cu gaz rusesc ieftin. La acest capitol, premierul Filat obţine o bilă albă din partea socialiştilor”.

A.C.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *