Editorial

Întâlnirile tinerilor ortodocși

Tot de la ea am aflat de întâlnirile anuale ale tinerilor ortodocși din toată lumea și am rugat-o să ne spună câteva cuvinte despre aceste întâlniri:
„În perioada 1-4 septembrie 2016, Bucureștiul a fost mai luminos ca de obicei, și asta nu datorită soarelui generos, ci celor 2500 de tineri îmbrăcați în tricouri albe și veniți din toate colțurile ortodoxiei pentru a lua parte la a patra Întâlnire a Tinerilor Ortodocși din toată lumea.

Ca în fiecare an, festivitatea de deschidere a debutat cu intonarea imnului întâlnirii și a imnului național, iar după ce Preafericitul Daniel a adresat un cuvânt de bun venit, reprezentanții tuturor eparhiilor prezente au fost chemați pe scenă, purtând costumul popular și fluturând steagul specific. În zilele ce au urmat, tinerii ortodocși au avut parte de un program complex, alcătuit din ateliere de discuții cu tema „Nevoile tinerilor și răspunsurile Bisericii”, la care, împărțiți în grupuri mici, aceștia au dezbătut diferite subiecte de actualitate (ora de religie, vicii și dependențe, familia creștină), încercând totodată să găsească soluții la problemele cu care se confruntă generația tânără.

Vineri, 2 septembrie, am fost prezenți la conferința „Iisus Hristos – bucuria vieții”, susținută de diaconul Sorin Mihalache și Liana Stanciu la Sala Palatului. Sutele de întrebări adresate prin bilețele celor doi conferențiari au fost exemplul viu că tinerii din Biserică sunt însetați de cunoaștere și de sens, iar într-o lume dominată de tehnologie, Dumnezeu rămâne actual. După încheierea conferinței, cu candele în mâini, cei 2500 de tineri au mărșăluit pe străzile Bucureștiului în Procesiunea Luminii.

Pentru că este vorba de o întâlnire de tineret, iar bucuria și libertatea sunt nelipsite, sâmbătă, 3 septembrie, tinerii au avut parte de un concert cu artiștii Elena Gheorghe, Smiley și Bere Gratis. Festivitatea de încheiere a avut loc duminică, după slujba oficiată în apropierea Catedralei Mântuirii Neamului, torța Întâlnirii fiind preluată de Arhiepiscopia Iașilor, care va găzdui evenimentul în anul ce va urma.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși de anul acesta a urmărit formarea unei generații responsabile, ancorată în valorile creștine, dar și legarea unor prietenii frumoase între participanții din țară și din afară. Am văzut tineri veniți din Egipt, din Siria, din țări în care a fi creștin te poate costa, iar prezența lor în mijlocul nostru ne-a arătat că avem cu toții un loc în Biserică.

Într-o capitală lovită de indiferență, în cadrul unui eveniment prea puțin mediatizat, mii de tineri și-au făcut curaj să umple străzile de lumină, strigând cu mândrie „Suntem ortodocși!”." (Anastasia Coste)
Mi-ar fi plăcut să am parte în studenție de astfel de întâlniri, mi-ar plăcea să văd cât mai multe evenimente de acest fel, dar, deocamdată, nu ne rămâne decât să le urăm tinerilor viață lungă, responsabilă, ancorată în Biserică.
Moni Stănilă

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *