Spre UE

„Integrarea europeană este opţiunea noastră ireversibilă”

Integrarea europeană este opţiunea noastră ireversibilă, ce nu are alternativă. Spre deosebire de abordarea ipocrită a subiectelor privind integrarea europeană, adoptată în anii precedenţi de către guvernarea comunistă, Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) a reuşit să asigure coerenţa declaraţiilor şi acţiunilor. În consecinţă, partenerii europeni au făcut dovada unei deschideri fără precedent şi a unor schimbări calitative în relaţiile UE-RM. Am convingerea că eforturile RM de apropiere de UE sunt apreciate la justa lor valoare şi generează acţiuni corespunzătoare de răspuns din partea blocului comunitar. Astfel, au fost iniţiate şi se află în curs de derulare o serie de acţiuni pe plan intern şi extern ce ţin de liberalizarea regimului de vize cu UE şi crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător. Noi contăm pe înţelegere şi progrese în acest domeniu atât din partea Comisiei Europene, cât şi a ţărilor membre ale UE. Mizăm pe obţinerea unei perspective clare de aderare la UE. Consider că aderarea RM la UE ar putea fi abordată şi tratată de către Comisia Europeană şi Parlamentul European drept un caz special, cu titlu de excepţie, în condiţiile situaţiei geostrategice din regiune.

Autorităţile RM vor acţiona cu toată hotărârea în vederea creării unei atmosfere de maximă responsabilitate faţă de realizarea angajamentelor asumate. Prin eforturi comune, trebuie să demonstrăm opiniei publice mondiale că integrarea europeană nu este o decizie conjuncturală, determinată doar de poziţia geografică a statului nostru, ci şi o urmare a convingerii seculare privind apartenenţa noastră la marea familie a popoarelor europene şi a ataşamentului nostru sincer faţă de valorile democratice promovate de ele. Astăzi ne confruntăm cu momente dificile. Atât criza economică şi financiară mondială fără precedent, cât şi criza constituţională, într-o oarecare măsură, frânează soluţionarea diverselor probleme din societatea noastră. Dar avem speranţa că acţiunile întreprinse de Alianţa pentru Integrare Europeană, sprijinite de către structurile comunităţii europene, vor duce la depăşirea cu succes a tuturor obstacolelor din drumul nostru european.

Mă adresez tuturor cetăţenilor RM, celor care cu mare răbdare susţineţi eforturile noastre, ca RM să îşi reia locul în familia europeană, de care este legată prin valori şi principii. Nu trebuie să uităm nici pentru o clipă că viitorul nostru european se construieşte, înainte de toate, aici, la noi acasă. Lupta pentru integrare se dă şi se câştigă în Moldova. Tindem spre UE şi pentru faptul că purtăm o amprentă istorică dificilă. De aceea, anume acum, este momentul să ne eliberăm definitiv de trecutul comunist şi să ne mobilizăm pentru ceea ce urmează. Spiritul european, modul de a gândi şi regulile europene se instalează treptat în viaţa cetăţenilor noştri. Drum înapoi, spre dezastrul pe care l-am avut timp de 20 de ani, nu există.
Aderarea la UE va fi, înainte de toate, un beneficiu pentru generaţia tânără a RM. Avem tineri talentaţi, care se formează deja în spiritul valorilor democraţiei. Sunt convins că ei au energia, dinamismul şi entuziasmul de a se include activ în procesul de integrare europeană. Pe ei îi încurajez să valorifice oportunitatea apartenenţei noastre la UE, să recupereze decalajele care ne despart la acest moment de ţările din UE şi să transforme RM într-o ţară prosperă, un exemplu de reuşită pentru construcţia europeană. Misiunea şi datoria noastră, a tuturor forţelor politice din RM, constă astăzi în a arăta Europei că se poate conta pe statul nostru şi că familia europeană va primi nu numai un nou membru, dar şi un plus de sprijin pentru proiectele sale, şi nu în ultimul rând, o stabilitate politică în această zonă.

(Vineri, 14 mai, plenul Parlamentului RM)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *