Economie Mondială

Înțelegerea dintre Rusia și Arabia Saudita salvează unii producători

Rusia și Arabia Saudită au făcut un prim pas pentru a opri scăderea prețurilor petrolului prin parafarea unei înțelegeri care să blocheze producția la nivelurile-record din luna ianuarie. Însă dacă cele două state au succes, iar cotațiile țițeiului urcă la 50 de dolari pe baril, atunci peste 4.000 de sonde din Texas, Oklahoma și Dakota de Nord abia așteaptă să intre în funcțiune, scrie Bloomberg.

Mai mult, o recuperare a prețului ar fi efectiv o salvare a producătorilor americani care extrag hidrocarburi din zăcăminte neconvenționale. În acest moment, Rusia și Arabia Saudită extrag zilnic peste 10 milioane de barili, iar SUA se află pe locul al treilea cu 9 milioane de barili.
Improbabila alianță

Rusia s-a înțeles cu Arabia Saudita, Venezuela și Qatarul în privința menținerii producției actuale, dar cu condiția ca și alte state să participe. Sunt vizate în mod direct Iranul – care a scăpat de embargoul petrolier și vrea să crească masiv producția, cu un milion de barili pe zi, dar și Irakul – care a crescut producția în ianuarie din cauza necesității obținerii de fonduri pentru lupta cu Statul Islamic. Discuțiile au șanse plăpânde de reușită având în vedere rivalitatea dintre Arabia Saudita și Iranul, ca și dorința acesteia din urma de a reveni la nivelul de dinainte de impunerea sancțiunilor. Acesta era de 3 milioane de barili pe zi în anul 2012.

Continuare pe wall-street.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *