Politică

Intenția autorităților de la Chișinău de a sancționa penal separatismul, criticată la Moscova, Tiraspol și Comrat

Modificările la Codul penal al R. Moldova, aprobate de Parlament în primă lectură la finele anului trecut, care incriminează separatismul, așa cum prevede Constituția, sunt din nou criticate atât la Tiraspol, cât și la Comrat, dar și la Moscovam, potrivit Ziarul Național.

Așa-zisul minister al afacerilor externe al regiunii separatiste Transnistria a transmis repetat Chișinăului o scrisoare prin care cere explicații vizavi de modificările la Codul penal, pe motiv că Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova ar „amenința” cu acestea „autoritățile” de la Tiraspol, a scris Novostipmr, o instituție media din stânga Nistrului.

Aceeași sursă precizează că și autoritățile găgăuze de la Comrat au criticat inițiativa care ar putea fi aprobată săptămâna viitoare în lectura a doua.

„Actualul guvern… nu poate face față situației economice, sărăciei, așa că în fiecare zi se inventează legi anti-popor”, a menționat deputatul Leonid Kiosa.

Deputații găgăuzi „au sfătuit Chișinăul să-i atragă spre separatism pe cei care astăzi împing Republica Moldova să lichideze statul moldovenesc și să se unească cu România”.

O poziție similară a exprimat anterior și purtătoarea de cuvânt a ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova.

„Implementarea acestor modificări la Codul penal al R. Moldova nu va îmbunătăți înțelegerea reciprocă între Chișinău și Tiraspol pe fonul răcelii dialogului dintre malurile Nistrului și pauzei în procesul de lucru al formatului „5+2”. Contăm pe faptul că partea moldovenească va cântări încă o dată costul acestui pas în contextul procesului de reglementare transnistreană”, a amenințat Zaharova la scurt timp după adoptarea modificărilor respective în Legislativul de la Chișinău.

Precizăm că modificările la Codul penal al R. Moldova, aprobate de Parlament pe 22 decembrie 2022 în primă lectură, au drept scop combaterea activităților informaționale subversive, inclusiv ale așa-zisului minister al securității din regiunea transnistreană, care are o structură bine închegată și misiuni ilegale de colectare a informațiilor.

Mai exact, documentul prevede sancționarea penală pentru inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul R. Moldova a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

De asemenea, Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune – acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Aici a dus politica de 30 de ani facuta de Snegur, Voronin, Timofti, Dodon: faptul ca Rusia si propaganda rusa considera si acum Moldova ca pe propria casa si chiar se considera indreptatita sa dicteze ce se poate si ce nu se poate face in Moldova. Aici a dus politica facuta de niste PROSTI de presedinti moldoveni. Poate asa v-o intra in cap, in ce parte este bine sa va indreptati ! Moldovenii nu trebuie plansi, caci isi merita soarta cu varf si indesat !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *