Internațional

(INTERVIU) Preşedintele Lituaniei: “Dacă nu vom ajuta Ucraina, nu va fi doar ea cedată”

DW: Există temeri serioase că se poate ajunge la un război deschis între Rusia şi Ucraina. Se apropie războiul cu Rusia?
Dalia Gribauskaite: Avem în prezent de-a face cu o agresiune rusă în Ucraina, deci pe pământ european. Nu există nicio îndoială că Rusia este angajată direct.

DW: Cancelarul Merkel şi preşedintele Franţei Hollande fac demersuri active pentru pace în Ucraina. Cum apreciaţi şansele de succes ale acestei iniţiative?

Dalia Gribauskaite: Este nevoie de negocieri, pentru a obţine cel puţin încetarea focului. Angela Merkel face tot ce este posibil. Şi cu toate că am încredere în ceea ce întreprinde, noi ştim cu cine are de a face. Pentru noi toţi este o situaţie grea, pentru că a venit total pe neaşteptate. Încă ne vine greu să ne imaginăm că în Europa secolului XXI avem de-a face cu o agresiune deschisă.

DW :Cancelarul Merkel refuză furnizarea de arme Ucrainei. Ea mizează pe o soluţie diplomatică. Ţara dumneavoastră furnizează arme Ucrainei. Regretaţi decizia Germaniei?

Dalia Gribauskaite: Cred că nu sunt contradicţii între aceste două poziţii. Dialogul este întotdeuna mijlocul diplomatic cel mai important. Dar dacă nu există soluţii diplomatice, ţara trebuie să aibă posibilitatea de a se apăra. Vrem să sprijinim Ucraina cu toate mijloacele posibile. Pericolul există şi la graniţa noastră cu enclava Kaliningrad. Înregistrăm zilnic mişcări de trupe. Există un pericol real. Nu putem aştepta ca ţara să nu se apere, dacă va fi atacată deschis şi războiul afectează direct şi populaţia sa.

DW: Ce arme daţi Ucrainei?

Dalia Gribauskaite: Livrăm arme defensive.

DW: Şi aşa-zisa armă letală? Adică mai mult decât veste antiglonţ şi echipament similar?

Dalia Gribauskaite: Noi punem la dispoziţia Ucrainei toate mijloacele necesare pentru apărare – toate mijloacele de care dispune şi Lituania.

DW:Aţi vorbit de ameninţarea ţării dumneavoastră şi alte state baltice. Vă simţiţi protejată suficient de NATO?

Dalia Gribauskaite: Ne protejează voinţa noastră politică comună şi pregătirea societăţii noastre pentru apărare. Suntem prima ţară NATO care a creat deja forţa de reacţie rapidă. Îi cunoaştem pe vecinii noştri, nu avem încredere în ei, mai ales în conducerea de la Kremlin. Ştim că trebuie să fim pregătiţi de apărare.

DW: UE discută în aceste zile despre impunerea de noi sancţiuni Rusiei. Sunteţi pentru înăsprirea sancţiunilor împotriva Moscovei?

Dalia Gribauskaite: Mai întâi trebuie obţinută încetarea focului şi aceasta nu se va realiza mâine sau săptămâna viitoare. Mor nu numai soldaţi, dar şi populaţie civilă. Trebuie să găsim o soluţie. Nimeni nu vrea război în Europa, dar nu putem permite agresorilor să se comporte faţă de noi în acest fel. Dacă nu ajutăm Ucraina, vom ceda nu doar Ucraina, dar şi ţara noastră.

DW: Mulţi ucraineni se tem că Europa va abandona Ucraina şi va ajuta numai cu vorbe, nu cu fapte. Ce le-aţi spune dumneavoastră ucrainenilor, care se tem că Europa va avea faţă de Rusia o politică de concesii?

Dalia Gribauskaite: Eu am încredere în demersurile Angelei Merkel. Nu a înşelat niciodată pe nimeni – nici Ucraina, nici Germania, nici Lituania. Toţi împreună suntem capabili să facem faţă acestei sarcini.

DW: Care este mesajul dumneavoastră pentru ucraineni?

Dalia Gribauskaite: Mesajul este: nu vă temeţi. Apăraţi-vă prin toate mijloacele posibile. Este ţara voastră, iar noi suntem cu voi.

sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *