Bună Dimineața

Interziceți, vă rog, fumatul în spațiile publice!

Cu o mână oprește microbuzul, iar cu alta duce țigara la gură și mai trage câteva fumuri în plămâni după care o aruncă unde apucă, intră în transportul public și îi otrăvește pe toți cu nicotină. Vorbesc despre o situație care se repetă practic zilnic pentru că la noi în țară fumatul este permis peste tot, țigările sunt ieftine, iar o parte dintre fumători sunt niște nesimțiți.

În țările normale pentru fumatul în spațiul public, oamenii sunt amendați, iar la noi nici vorbă despre aceasta. Chiar dacă totuși îi faci cuiva observație să nu-ți sufle fumul în față, cel mai des aceștia au reacții neadecvate și agresive.

Se estimează că, în UE, o persoană din patru care moare de cancer datorează îmbolnăvirea tutunului. Tulburător e că aproape 80.000 de nefumători mor din cauza fumatului pasiv. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană și-a asumat rezolvarea acestei probleme cu forța.

În R. Moldova nu ești protejat de fumul de țigară nici măcar în localuri unde este o cameră pentru nefumători. De regulă până a ajunge acolo trebuie să treci printr-un strat consistent de fum, pentru ca într-un final să afli că încăperea nu are ușă, iar fumul ajunge nestingherit în interior.

Cred că noi ar trebui să luăm exemplu de la țări precum Spania, Marea Britanie, Irlanda sau Cipru care, din anul 2011, au cea mai strictă legislație antifumat. În Spania nu poți fuma în parcuri și piețe sau la terase în aer liber, dar nici pe stradă, în apropierea oricărei instituții publice. La polul opus sunt Grecia, Austria și Cehia, unde fumatul este permis cu restricții minime. Bulgaria, cândva la fel de tolerantă, sancționează fumatul în public începând cu iunie 2012.

O să închei cu o afirmație postată ieri de o persoană pe facebook. Fiind indignată că cineva fuma în fața ei chiar în stația de troleibuz, ea a scris: „Stimaţi deputaţi, vă rog să adoptaţi odată „Legea antitutun”. Mie îmi ajung propriile vicii, nu vreau să fiu otrăvită şi de alţii”. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *