Bună Dimineața

Între vise și regrete: „Mai bine plecam în România…”

Motivele pentru care tinerii rămân în țară sunt diferite: dragostea de casă, lipsa banilor sau poate totuși naivitatea că și aici, în țară, studiile totuși sunt studii.

Toate bune până la un moment dat, când tânărului student i se face silă pur și simplu de materiile de umplutură din programul didactic, examenele și testele ce nu au nici o legătură cu profesia aleasă. Stau toată ziua la facultate, tocesc cărți întregi de teorie, iar când își iau diploma, o pun cu mare scârbă pe raft și pleacă la Moscova sau în Italia să își găsească un rost în viață.

Zilele trecute, în timp ce vorbeam cu o tânără ce își face studiile la o facultate din capitală, m-am convins încă odată că sistemul defect din educație a alungat și va alunga studenții din țară:

„Era mai bine dacă plecam, nu departe, poate în România. Veneam în vacanță acasă, eram lângă cei dragi de sărbători. Îmi zideam o temelie puternică pentru viitorul meu. Dar nu renunț, când termin studiile aici, dau la facultate la Medicină peste Prut și tot plec. Vreau un viitor frumos. Ce învăț în Moldova nu mă ajută la nimic”, mi-a zis ea.

Dar oare celor, ce stau comozi în fotolii și „conduc” sistemul, le pasă? Deloc. Faptul că vin studenții străinii la Facultatea de Medicină nu camuflează dezastrul din sistemul de învățământ de la noi (ei vin pentru taxele mult mai mici decât în alte țări). Ai noștri au plecat, pleacă și vor pleca pentru a învăța în alte țări și acolo își vor construi viitorul la care au visat mereu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *