UE / Nato

Întrunire de urgență a NATO. Polonia declară că „se simte amenințată” și activează articolul 4 din Tratatul Alianței

Ambasadorii NATO se vor întâlni miercuri la cererea Poloniei, în baza Articolului 4 al Alianţei, au declarat pentru Reuters doi diplomaţi europeni. Consultările au loc după o explozie în Polonia, în apropiere de graniţa cu Ucraina, care ar fi fost provocată de o rachetă rusească rătăcită.

Potrivit Articolului 4 din Tratatul fondator al Alianţei, membrii pot cere să fie discutată orice problemă care stârneşte îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre.

Unul dintre diplomaţi a declarat că NATO va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica cum anume s-a întâmplat incidentul.

Guvernul polonez a decis, marţi, după o reuniune a Comitetului pentru Securitate Naţională, să ridice nivelul de alertă al armatei, iar executivul polonez ia în considerare să ceară declanşarea Articolul 4 din Tratatul NATO, a anunţat purtătorul de cuvânt Piotr Muller.

„Am decis să vedem dacă există motive pentru a lansa proceduri în conformitate cu articolul 4 din Tratatul Atlanticului de Nord”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Muller.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *