Externe

Inundații în Coreea de Nord: Kim Jong Un își critică guvernul, considerabil ”iresponsabil”

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a criticat gestionarea ”iresponsabilă” de către guvernul său a inundaţiilor legate de recenta furtună Khanun, au informat marţi, 22 august, media de stat, potrivit AFP.

Filmările lor îl arată pe Kim într-un câmp de orez inundat din zona Nampho, în apă până la genunchi, dându-le instrucţiuni unor oficiali cu aspect sever şi care iau notiţe în timp ce stau la rândul lor în picioare în apă.

Daunele ”nu au fost o calamitate din cauza dezastrelor naturale, ci un dezastru uman din cauza iresponsabilităţii (…) leneşilor”, a declarat el, conform agenţiei oficiale de presă KCNA.

Astfel, potrivit KCNA, Kim ”i-a criticat sever” pe oficialii guvernamentali, atacându-l în special pe prim-ministrul Kim Tok Hun. Acesta din urmă ”a ocolit şantierul o dată sau de două ori cu atitudine de spectator”, a continuat agenţia.

Furtuna tropicală Khanun a trecut la începutul lunii august prin Coreea de Nord, o ţară vulnerabilă la inundaţii din cauza lipsei infrastructurii şi a defrişărilor.

Un chei avariat şi un sistem de drenaj inadecvat au favorizat inundarea a peste 560 de hectare de teren, inclusiv câmpuri de orez esenţiale, conform presei de stat nord-coreene. Potrivit KCNA, Kim a emis ordine de a-i ”pedepsi sever” pe cei responsabili.

Vizitând terenurile agricole inundate din comitatului Anbyon din estul ţării, Kim a mustrat autorităţile locale încă de pe 14 august. Săptămâna trecută, el a lăudat armata pentru că a ajutat la salvarea recoltelor în provincia Kangwon. Premierul ”a lăsat aproape în întregime munca de reconstrucţie în seama armatei”, a spus atunci Kim, potrivit KCNA.

O ”remaniere semnificativă a guvernului nord-coreean pare inevitabilă”, a observat Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong.

Consiliul de Securitate al ONU a acuzat săptămâna trecută Phenianul că investeşte foarte mult în programul său de arme nucleare, în timp ce populaţia nu are acces la produse de bază.

Ţara a fost lovită periodic de foamete în anii 1990, estimările variind între sute de mii şi milioane de victime.

Conform agenţiei de informaţii de la Seul, economia nord-coreeană se află într-un ”cerc vicios”, cu o creştere negativă între 2020 şi 2022 şi un PIB care a scăzut cu 12% în 2022 faţă de 2016.

Informaţiile KCNA arată că problemele alimentare s-au înrăutăţit în ţară, a spus An Chan-il, un dezertor devenit cercetător care conduce Institutul Mondial pentru Studii despre Coreea de Nord.

”Trebuie găsit un ţap ispăşitor pentru mânia oamenilor înfometaţi”, a explicat el pentru AFP, apreciind că premierul va fi în curând demis sau chiar sancţionat.

Marţi, Coreea de Nord a informat Japonia despre planul său de a lansa un satelit în curând, denunţat imediat de Tokyo şi Seul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *