Inundații în România: O persoană a murit, peste 500 de case și aproape 2.000 de hectare de terenuri arabile au ajuns sub apă
(UPDATE 11.52) Peste 500 de case si aproape 2.000 de hectare de terenuri arabile au fost afectate de inundatii in judetul Salaj, iar 53 de poduri au fost avariate, pana in prezent mai multe persoane fiind evacuate din calea apelor. In Maramure, sase hectare de teren arabil, trei hectare de pasuni si cinci podete au fost afectate de inundatii, iar zece persoane au fost evacuate, in timp ce alte patru au fost salvate dintr-o rulota surprinsa de ape, scrie Mediafax.
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Salaj, Lucian Adrei Jacodi, a declarat, joi, ca au fost evacuate din calea apelor, in total, 31 de persoane.
"La nivelul judetului Salaj au fost inregistrate in urma inundatiilor pagube insemnate. Astfel, 565 de case, 1.971 de hectare de terenuri arabile si 268 de hectare de pasuni au fost afectate de inundatii, iar 53 de poduri au fost avariate. Un numar de 31 de persoane au fost evacuate, iar o comisie speciala va evalua starea caselor acestora, pentru a se vedea daca oamenii se pot intoarce in siguranta. De asemenea, se va face o evaluare a pagubelor care va fi transmisa Prefecturii Salaj", a spus Jacodi.
Potrivit acestuia, joi se inregistrau debite in scadere pe cele trei rauri din Salaj – Crasna, Somes si Barcau, ceea ce usureaza interventia echipelor ISU Salaj.
Maramures: Sase hectare de teren arabil inundate, 10 persoane evacuate si 4 salvate dintr-o rulota
Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures, Oana Alexa Gonczi, a declarat, joi, ca apele raurilor din judet sunt in scadere.
"In urma inundatiilor, apele au afectat in judetul Maramures circa sase hectare de teren arabil, in jur de trei hectare de pasuni, iar cinci podete au fost distruse. Pompierii au evacuat preventiv zece persoane din localitatea Buciumi, iar in localitatea Miresu Mare au fost salvate, cu ajutorul unei barci, patru persoane dintr-o rulota care a fost surprinsa de ape. Joi, se inregistreaza o scadere a debitelor raurilor din judet", a spus Oana Alexa Gonczi.
Potrivit acesteia, pompierii militari maramureseni au intervenit la inundatii cu autospeciale, motopompe si o barca.
Avertizarea cod rosu de inundatii a fost prelungita pana joi, la ora 02.00, pe raurile Crasna si Barcau, in judetele Salaj si Satu Mare, iar codul portocaliu a fost mentinut pana joi dimineata pe rauri din judetele Cluj, Salaj, Maramures, Satu Mare, Bistrita-Nasaud si Bihor.
(Știre inițială) 18 localităţi afectate din 7 judeţe ale ţării. 42 de locuinţe inundate şi tot atâtea persoane evacuate preventiv, zeci de mii de hectare de terenuri agricole au fost inundate, iar o persoană din Sălaj şi-a pierdut viaţa.
Acesta este bilanţul inundaţiilor din ultimele ore care au afectat jumătatea de nord a României. Echipele de intervenţie lucrează şi la această oră pentru evacuarea apei.
În total au fost mobilizaţi aproape 15.000 de angajaţi ai Ministerului de Interne, potrivit ministrului Gabriel Oprea.
Azi-noapte, la ora 2.00, a expirat o avertizare cod roşu de inundaţii pentru judeţele Sălaj şi Satu Mare. Mai este în vigoare până astăzi la ora 16.00 un cod galben hidrologic pentru unele cursuri de apă din Maramureş, Satu-Mare, Bistriţa-Năsăud, Bihor şi Cluj.
Judeţul Sălaj a fost probabil cel mai afectat de inundaţii. În unele locuri, grindina căzută a atins chiar şi o jumătate de metru în înălţime de la sol.
Inundaţiile înregistrate ieri în Sălaj au afectat mii de gospodării şi au distrus culturi agricole pe o suprafaţă de peste 10.000 de hectare.
Potrivit primelor estimări ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, nivelul apei a ajuns la un metru în localităţile Chieşd şi Surduc, zeci de oameni fiind evacuaţi.
Viitura a cauzat pierderi însemnate şi în agricultură. "Ploi torenţiale, vânt foarte puternic care a afectat tot ce a fost însămânţat în primăvara şi în toamna anului 2014, inclusiv pomii, livezi. Pagubele sunt mari", a spus Valentin Duca, de la Direcţia Agricolă Sălaj.
"Aproape trei centimetri diametru. Au fost zone, în special în zona Bobota, unde gheaţa adunată de ploi la şosea a ajuns la o jumătate de metru. Culturile de căpşuni, grâu, orz, pe care le-a prins această grindină, le-a culcat efectiv la pământ şi deja sunt compromise total", a precizat Valentin Duca.
Autorităţile vor continua acţiunile de evacuare a apei din case, dar şi din fântânile inundate.
Populaţia este sfătuită să nu bea apă din fântânile inundate, pentru prevenirea unor eventuale probleme de sănătate.
sursa: radiochisinau.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!