Actualitate

Învățământul din RM trebuie să fie adaptat la CERINȚELE copiilor cu nevoi SPECIALE

De această părere au fost invitaţii emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune Moldova 1, informează IPN.

Viceministrul educaţiei, Liliana Nicolăescu-Onofrei, a menţionat că bugetul pentru anul 2014 încă nu a fost aprobat, dar se preconizează să fie alocate surse financiare suplimentare pentru instituţiile de învăţământ care pregătesc viitorii specialişti în domeniul educaţiei incluzive. Ministerul Educaţiei a elaborat un nou obiect de studiu pentru instituţiile de formare a cadrelor didactice care presupune însuşirea abilităţilor de asistenţă psihopedagocică. Viitorii dascăli vor fi instruiţi să elaboreze grilă de studiu individuală pentru cerinţele fiecărui copil în parte, iar acest lucru va fi de folos nu doar pentru copiii cu cerinţe speciale.

Managerul proiectului „Parteneriatul global pentru educaţie”, Lia Sclifos, a spus că deseori copii cu nevoi speciale sunt marginalizaţi în instituţiile de învăţământ general, iar acest lucru se întâmplă de aceea că ei nu au fost la o grădiniţă incluzivă. Problemele copiilor cu nevoi speciale ar putea fi rezolvate dacă aceşti copii ar fi fost obişnuiţi de mici să comunice şi să se adapteze mediului de care aparţin. Cultura incluzivă trebuie să fie dezvoltată din grădiniţă.

Coordonatorul de programe în educaţie în cadrul UNICEF Moldova, Ludmila Lefter, a subliniat că atitudinea societăţii faţă de copiii cu nevoi speciale trebuie să fie schimbată. Toate instituţiile speciale în care sunt închişi copii cu dizabilităţi ar putea dispărea într-o singură noapte, dacă ar exista o astfel de decizie la nivel de stat. Aceasta a adăugat că societatea trebuie să fie deschisă să primească în jurul său copii cu nevoi speciale, iar părinţii trebuie să ceară de la instituţiile de învăţământ să accepte aceşti copii la studii şi să nu îngrădească acest drept universal.

TIMPUL.MD via IPN 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *