Externe

„Invazia condusă de Rusia este ”Covid-22” iar armele sunt vaccinul”. Liderul de la Kiev cere mai mult ajutor extern: „Armata ucraineană moare pe câmpul de luptă”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a comparat invazia Rusiei cu Covid și a descris armele și sancțiunile ca pe un vaccin, în contextul în care poziția militară a Ucrainei în Donbas devine tot mai dificilă, scrie The Guardian.

Într-o intervenție video la o gală prin care au fost celebraţi cei mai influenţi 100 de oameni ai anului de către revista Time, Volodimir Zelenski a pledat iar pentru mai mult ajutor extern, deoarece ”armata ucraineană moare pe câmpul de luptă”.

Liderul de la Kiev, le-a cerut președintelui SUA, Joe Biden, și membrilor Congresului să fie ”100% influenți”.

”Armele și sancțiunile sunt… un vaccin… împotriva Covid-22 adus de Rusia”, a declarat Zelenski, la câteva ore după ce a spus că lupta pentru Severodonetk ar putea decide soarta întregului Donbas.

Forțele de apărare ucraineane păstrează controlul în zonele industriale din Severodoneţk, în timp ce ocupanții ruși se concentrează pe loviturile aeriene, artilerie şi focurile de mortiere pentru a prelua controlul oraşului din prima linie.

Uneori, artileria rusă a depăşit apărătorii cu 10 la unu, potrivit armatei Ucrainei, iar aproximativ o treime din forţele totale ale Rusiei sunt concentrate în jurul oraşului, unde au rămas aproximativ 10.000 de civili, mulţi dintre ei în vârstă.

Serghei Haidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a declarat joi dimineață că ”este liniște în Severodonețk doar când armele sunt reîncărcate” și că ”luptele de stradă continuă în regiune”, dar că forțele ucrainene rezistă atacurilor.

Rușii îşi concentrează toată puterea în zonă, a declarat pentru Reuters secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Aleksei Danilov.

„Nu-şi cruţă oamenii, îi trimit să fie carnea de tun”, a spus el. „Ne bombardează armata zi şi noapte”. 

Ambele părți au suferit pierderi grele în luptă. Ucraina a admis că numărul morților pe frontul din Donbas ar putea fi de 100 de soldați sau mai mult pe zi.

Comandantul batalionului de gardă națională Svoboda(Libertatea) din Ucraina, Petro Kusik, a spus că ucrainenii îi atrag pe ruși în lupte de stradă pentru a anula avantajul artileriei Rusiei. 

Reprezentantul permanent al Rusiei la ONU a declarat pentru BBC că forțele Moscovei înregistrează progrese constante în Ucraina și a estimat că regiunile de est Donețk și Lugansk vor fi ocupate curând.

Liderul ucrainean, Volodimir Zelenski a recunoscut că lupta pentru Severodonetsk, care durează de câteva săptămâni, a fost ”probabil una dintre cele mai dificile de-a lungul acestui război” și că ”acolo se decide soarta Donbasului”.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Baiden a promis un mare ajutor pentru Ucraina,dar unde e ? Dar oricum,rusii au concentrat mari forte,bombardeaza cu rachete
    iar Ucraina inarmata mai slab cit va rezista ?
    Sa se retraga,oricum Rusia va fi impusa sa intoarca aceste teritorii dupa ce moare Putin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *