Actualitate

(INVESTIGAȚIE) Cum încearcă unii să facă bani buni în Moldova prin scheme „mediatice” pro-euroasiatice

Așa numiții ”noi jucători” din media on-line, care își propun propagarea ”valorilor” eurasiatice, îşi fac loc în această nişă „precum ciupercile după ploaie”, fiind atraşi de posibilitatea de a manipula opinia publică şi de a-şi întări în acest mod, sprijinul politic acordat forţelor de la Kremlin.

În încercarea Federaţiei Ruse de a promova cu orice preţ politica de consolidare a influenţei sale în RM, în arealul mediatic moldovenesc au fost lansate mai multe agenţii de presă şi centre de informare media. Este vorba, în primul rând, de Centrul media internaţional „Eurasia 24” (Международный медиацентр «Евразия 24») – www.eurasia24.md, în componenţa căruia se regăsesc următoarele organizaţii: Agenţia de ştiri „Eurasianews” (Евразийское агентство новостей – Eurasianews) – www.eurasianews.md – şi Centrul informaţional-analitic „Eurasia Inform” (Единый информационно-аналитический центр “Eurasia Inform”) – www.eurasiainform.md -.

Este important de remarcat faptul că aceste structuri au fost lansate în spaţiul informaţional autohton în calitate de componente mediatice ce promovează vădit politica geostrategică a Federaţiei Ruse în ţara noastră, iar materialele jurnalistice înserate pe aceste site-uri sunt preponderent preluate de la un şir de pagini electronice din spaţiul CSI. Totuşi, apare întrebarea cine a inițiat și cine administrează aceste proiecte mediatice în R. Moldova?

În acest sens ne-am propus să realizăm o mică investigație. Urmare a accesării bazei de date de la Î.S. „MoldData” prin intermediul www.nic.md, a scos în evidenţă că în calitate de înregistrator al paginilor web www.eurasia24.md; www.eurasianews.md; www.eurasiainform.md se evidenţiază persoana fizică ce deţine la capitolul date de contact un e-mail comun – ligarus@mail.ru.
O simplă căutare prin motorul GOOGLE a deținătorului adresei electronice ligarus@mail.ru arată că acest e-mail aparţine liderului Ligii Tineretului Rus din Moldova, Igor Tuleanțev. Totodată, baza de date a Congresului Comunităţilor Ruse din Moldova (www.mda.rs.gov.ru/node/166), conţine confirmarea faptului că anume Tuleanțev este cel care utilizează această adresă electronică.
În acest condiţii e lesne de înţeles cine este de facto proprietarul portalurilor de propagandă eurasiatică şi cine le acordă suport în realizarea dezideratelor propuse. 

Interesant este faptul, că în ultima perioada Igor Tuleanţev se prezintă tot mai des în calitate de conducător al Fundaţiei „Sodrujestvo”, precum şi administrator al Asociaţiei obşteşti „Patria – Uniunea Eurasiatică” analog al organizaţiei din F. Rusă ce era condusă de vice-premierul FR, liderul „Congresul Comunităţilor Ruse”, Dmitri Rogozin.

De remarcat este şi faptul că, anume această Fundaţie „Sodrujestvo” are drept scop finanţarea pe teritoriul RM a activităţilor de „promovare a cursului eurasiatic, ununii vamale şi proiectelor pentru dezvoltarea culturii ruse în RM”.

Transparenţa proprietăţii mass-media rămâne inexistentă în R. Moldova

Rezultatele investigației noastre arată că anume conducerea Fundaţiei „Sodrujestvo” este şi fondatoarea diferitor portaluri mediatice. Faptul că aceste structuri media au printre fondatori şi finanţatori aceleaşi persoane, care se află şi la conducerea unor fundaţii ce administrează fondurile de finanţare a mediei ruseşti din RM, constituie o abatere totală de la regulile unanim acceptate în mediul asociativ, în care nu se acceptă ca beneficiarii proiectelor să facă parte din staff-ul Fundaţiei care finanţează proiectele sus-menţionate. 

Pe lîngă Igor Tuleanţev, în calitate de membru al Consiliului de administrare al Fundaţiei „Sodrujestvo”, este şi Vladimir Carmanov – care la fel este încadrat în echipa redacţională a acestor site-uri. În aceste condiţii, evidenţiem şi faptul că anume aceste portaluri informaţionale promovează cu prisosinţă activitatea prodigioasă a asociaţiei „Patria – Uniunea Eurasiatică”, condusă de către acelaşi Igor Tuleanţev.
Totodată constatăm că anume Igor Tuleanţev este deţinătorul unei scheme economice ce îi aduce un profit semnificativ de pe urma proiectelor în care este încadrat. Sub paravanul promovării vectorului eurasiatice, prin proiecte ce sunt finanțate din contul contribuabililor din F. Rusă, Tuleanţev a găsit o prosperă modalitate de a se afirma ca afacerist şi o posibilitate de a avea venituri proprii importante pe seama unor proiecte din mediul asociativ. Să fie oare aceasta o recompensă pentru dragostea majoră faţă de Patria – mamă?

Fundaţia „Sodrujestvo, solidară cu organizaţiile fantomă

În continuare ne-am propus să investigăm baza juridică de activitate a acestor organizaţii de pe segmentul asociativ din RM. Astfel, urmare a verificărilor în „Registrul de Stat al Organizaţiilor necomerciale” a Ministerului Justiţiei al RM (http://rson.justice.md/organizations) şi „Registrul de Stat” al ÎS „CRIS „Registru” (http://www.registru.md/online/), am constatat faptul că în Republica Moldova nu există oficial persoane juridice cu aşa denumiri ca: Media-centrul Internaţional „Eurasia 24”; Agenţia de ştiri „Eurasianews” şi Centrul informaţional-analitic „Eurasia Inform”.

La acest capitol putem afirma că Legea Presei nr. 243 din 26.10.1994 în art. 6 prevede că „Înregistrarea publicaţiilor periodice şi a agenţiilor de presă se face la Ministerul Justiţiei sau la Camera Înregistrări de Stat, iar publicaţiile periodice şi agenţiile de presă îşi desfăşoară activitatea din data înregistrării. Totodată, activitatea publicaţiilor periodice şi a agenţiilor de presă neînregistrate se consideră ilegală şi atrage după sine răspunderea prevăzută de legislaţie”. 

În aceste condiţii constatăm că activitatea portalurilor informaţionale: www.eurasia24.md;www.eurasianews.md şi www.eurasiainform.md este una ilegală, iar autorităţile statului urmează să-şi facă datoria consfinţită în legislaţia ţării.

sursa: HotNews.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *