CSI / Rusia

(INVESTIGAȚIE JURNALISTICĂ) Rușii bombardează teritoriile care nu au nicio legatură cu Statul Islamic

Bellingcat a efectuat o localizare geografică, verificarea şi vizualizarea imaginilor video ale loviturilor aeriene postate de Ministerul rus al Apărării pe canalul oficial de pe YouTube până pe 25 octombrie.

După cum s-a dovedit, din 60 de lovituri aeriene înregistrate cu camerele video şi postate de Rusia, una singură a lovit o ţintă ISIS. Alte 14 de atacuri, menţionate de Ministerul rus al Apărării, nici măcar nu au atins facilităţile militare ale teroriştilor „Statului islamic”.

Pentru comparaţia imaginilor video şi coordonatelor geografice, Bellingcat a folosit un proiect special denumit Checkdesk. În fiecare caz, au fost verificate locul declarat al atacului, ţintă declarată, prezenţa ISIS în zona indicată, dată aplicării loviturii aeriene şi dată postării filmului pe Internet.

Că urmare, doar nouă din cele 60 de filme nu au putut fi geoidentificate. În toate cazurile, cu excepţia unuia, când ţintele declarate au coincis cu cele determinate de Bellingcat, participanţii la proiect au descoperit că acestea se află în teritorii aflate în afară controlului ISIS. De altfel, în comentariile Ministerului Apărării din Rusia ţintele erau definite drept – „insurgenţi”, „Statul islamic” sau „terorişti”.Kartapolov

Potrivit rezultatelor studiului, majoritatea loviturilor aeriene ruse au avut că ţinte obiective din Hama, Idlib şi Latakia, unde nu există luptători ISIS. Primele două provincii sunt controlate de diverse grupări anti-guvernamentale. Doar o singură lovitură a avut că ţintă un obiectiv de lângă Raqqa, „capitală” „Statului islamic”.

Pe 19 octombrie, pe pagină grupului „Forţele Armate ale Federaţiei Ruse” din reţea socială „VKontakte” a fost publicată o harta care indică locaţiile raidurilor aeriene ruse. Harta coincide cu constatările Bellingcat.

Recent, aceeaşi harta (sau una similară) a fost prezentată în timpul conferinţei de presă a general-colonelului Andrei Kartapolov, şefului Direcţiei Operaţiuni din cadrul Statului Major General al Armatei Ruse.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *