CSI / Rusia

INVESTIGAȚIE Reuters: Katerina Tihonova este fiica lui Putin și are o avere de aproape 2 miliarde de dolari

În aprilie, Putin a declarat 7,65 de milioane de ruble în declarația de venit. În declarație acesta menționa două apartamente și o cotă modestă dintr-un garaj. Dar fiica sa Katerina Tihonova o duce mult mult mai bine, având sprijinul prietenilor bogați ai președintelui.

Cu această bătaie de joc și încep jurnaliștii Reuters articolul destul de complex Katerina Tihonova – fiica lui Putin.

Unele elemente din ancheta jurnalistică au fost și anterior anunțate, dar acest fapt este foarte important deoarece anterior nimeni nu era în stare să confirme 100% că Katerina este fiica lui Putin, acum însă Reuters închide acest subiect și publică unele confirmări despre șeful de la Gazprombank.

Interesant este că, casă în care a locuit Timoșenko în Biaritz, despre care s-a scris în presă în iulie 2014, jurnaliștii Reuters au fotografiat-o și au intrat în posesia unor documente precum că aparține familiei Shamalova-Putin.

Potrivit Reuters, această ipoteza a fost confirmată de preşedintele „Gazprombank” Andrey Akimov. El a spus că s-a întâlnit cu Katerina în tinereţe şi că ea este într-adevăr fiica lui Vladimir Putin.

Pentru prima dată s-a spus despre Tikhonova că este fiica preşedintelui rus în ianuarie 2015. Descoperirea a fost făcută de jurnalistul de investigaţie Oleg Kasin. Apoi, informaţia a fost confirmată pe surse de Bloomberg şi Reuters. Cu toate acestea, nu a existat vreo confirmare oficială. Mai mult, secretarul de presă al preşedintelui, Dmitri Peskov, a declarat în ianuarie 2015 că nu ştie cine este această Katerina Tihonova.

Jurnaliştii au dedicat un articol situaţiei financiare a familiei preşedintelui. Putin a declarat, în primăvară, că în 2014 a câştigat 7,65 milioane de ruble. O suma modestă comparativ cu veniturile prietenilor săi bogaţi. (Potrivit unor surse neoficiale, preşedintele rus controlează active în valoare de 40 de miliarde de dolari).

Între timp, fetele preşedintelui se descurcă (oficial) mult mai bine, scrie Reuters. Anterior s-a scris că soţul Katerinei este Kiril Samalov, acţionar al „Sibur Holding” şi fiul unui vechi prieten de-al lui Putin de la Sankt Petersburg -Nikolai Samalov. 

Cuplul Kiril şi Katerina deţine o avere de aproximativ două miliarde de dolari, potrivit estimărilor analiştilor financiari. În principal sunt acţiuni deţinute la un grup controlat de un alt „prieten de-al lui Putin” – Gennadi Timcenko. Acesta este proprietarul grupului de investiţii privat Volga Group, care este specializat în investiţii în active din sectorul energiei, transporturilor şi infrastructurii. În plus, tinerii deţin o vila la malul marii în Biarritz, cu o valoare estimată la circa 3,7 milioane de dolari.

Primul şi singurul interviu al Tihonovei a confirmat că ea deţine poziţia de prorector al Universităţii de Stat din Moscova. Consilierii ei sunt alţi cinci oameni din cercul de încredere al lui Putin, inclusiv doi foşti ofiţer KGB, care au cunoscut-o de când era copil şi care au fost colegi cu Putin în Germania de Est în anii 1980.

Fiica cea mai mare a lui Putin, Maria, a absolvit Facultatea de Medicină Generală şi acum îşi face o carieră că medic endocrinolog. În 2013, olandezii de la De Telegraaf au scris că Maria Putina trăieşte în Olanda împreună cu prietenul ei – un olandez.

Reuters îi compară pe copiii actualilor oficiali ruşi cu „printisorii” chinezi – copiii membrilor de partid de rang înalt, care fac rapid averi profitând de influenţă părinţilor.

Liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, comentând cu privire la situaţia din Rusia a descris-o că fiind un „sistemul neo-feudal”, în care există o fuziune a birocraţiei cu mediul de afaceri.

El a subliniat că în Rusia este „perfect în regulă” când consiliile de administraţie ale băncilor sunt conduse de copiii demnitarilor ruşi. Copiii nu doar că „moştenesc” funcţia părintelui demnitar, dar pot face propriile alegeri. „Pericolul este că, foarte curând, toate resursele cheie ale ţării vor ajunge în mâinile a cinci până la şapte familii”, spune Navalnîi.

sursa: paginaderusia.ro/reuters.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *