Actualitate

(Investigație ZdG) MoldovaGaz, cu contracte în familie și case de milioane de lei

Totodată, actualmente toate întreprinderile de distribuție a gazelor naturale din gestiunea Moldovagaz deţin certificate de conformitate a calităţii gazelor naturale emise de o firmă gestionată de membrii familiei lui Gusev.

La 7 decembrie 2012 a intrat în vigoare Legea № 235 „Cu privire la activitatea de acreditare și de evaluare a conformității”. Pentru a îndeplini cerințele legale Moldovagaz, printr-un comunicat de presă anunța în acea perioadă că a luat o serie de măsuri organizatorice și practice pentru trecerea la noul sistem de evaluare a conformității gazelor naturale furnizate clienților din R. Moldova. Astfel, de atunci, întreprinderile de distribuție de gaze naturale au contractat pentru prestarea serviciilor de evaluare a conformității gazelor naturale Laboratorul de încercări „Veritrans Plus” și Organismul de certificare a produselor, serviciilor și sistemelor de management „Trans-Standard”, acreditat în domeniul evaluării conformității gazelor naturale. Cu un an mai devreme, pe 27 mai 2011, la Centrul expozițional Moldexpo, a avut loc înmânarea solemnă a Certificatului de acreditare în domeniul certificării sistemelor de management companiei „Trans-Standard”. Printr-un text publicitar se anunța că aceasta „este prima și unica companie din țara noastră acreditată la nivel internațional în acest domeniu. Pentru R. Moldova acesta este un evinement istoric în domeniul evaluării conformităţii. De acum înainte Moldova are compania sa care a obţinut acest drept pentru a oferi servicii de certificare în domeniul sistemelor de managmet atât agenţilor economici moldoveneşti, cât şi celor străini”, se spunea în textul publicitar al companiei.

Colaborarea din familie, oficială pe site

Pe site-ul Companiei Moldovagaz, colaborarea cu aceste două firme, „Veritrans Plus” și „Trans-Standard”, este oficială, consemnată inclusiv prin ceremonii și demonstrații pentru reprezentanții pentru mass-media. „Actualmente, toate întreprinderile de distribuție a gazelor naturale din complexul Moldovagaz deţin certificate de conformitate a calităţii gazelor naturale, emis de Organismul de certificare a produselor, serviciilor și sistemelor de management „Trans-Standard”, anunță Moldovagaz, în decemrie 2012, într-un comunicat de presă. Alte comunicate anunțau că, după controalele efectuate de întreprinderea „independentă” SRL „Trans-Standart” și laboratorul „independent de încercări „Veritrans Plus”, gazele naturale distribuite consumatorilor din mun. Chişinău corespund tuturor cerinţelor de calitate.

Pentru a ne convinge de colaborarea dintre întreprinderile fondate de Moldovagaz și firmele „Trans-Standart” și „Veritrans Plus” am telefonat la laboratorul pentru verificarea contoarelor de gaze din str. Vadul lui Vodă, 68, ce aparține firmei „Veritrans Plus”. Ne-am prezentat ca fiind o persoană care are probleme cu contorul de gaz și am întrebat dacă ele sunt certificate de acest laborator. Bărbatul ne-a răspuns afirmativ, precizând că această colaborare este cu Chișinău-Gaz, instituție responsabilă de acest domeniu în mun. Chișinău.

La rândul lor, angajații Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare, instituție de stat din domeniu, confirmă că, de ceva timp, nu mai colaborează cu Moldovagaz. „Demult nu mai colaborăm cu ei (Moldovagaz, n.r.). Nu pot să vă spun de când. Mai înainte, da, făceam verificarea contoarelor. Acum sunt firme private. Nu mă întrebați pe mine, întrebați ministerul dacă e bine sau nu să facă asta firme private. Da, Ministerul Economiei a acreditat firmele private”, spune Călin Ruslan, șef secție recepție a mijloacelor de măsurare din cadrul Centrului de Metrologie Aplicată și Certificare.

Citiți continuarea investigației pe zdg.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *