Finanţe

Investitorii şi-au pierdut încrederea în moneda euro

Pe piaţa valutară interbancară, cursul euro/dolar a scăzut şi până la un minimum de 1,2630, fiind foarte aproape de minimumul ultimelor 52 de săptămâni.

Potrivit analiştilor, cursul euro arată că investitorii şi-au pierdut din nou încrederea în moneda europeană în contextul viitorului incert al Greciei şi al zonei euro. De la începutul lunii, dolarul a câştigat 2,7% în faţa euro, iar analiştii se aşteaptă ca evoluţia să continue. Aceeaşi tendinţă se menţine şi pe piaţa valutară din Moldova. Ieri, euro atinsese un curs de 15.2291 lei. Cu toate acestea, moldovenii continuă să aibă încredere în euro. Potrivit economistei Tatiana Lariuşin, piaţa valutară nu este afectată de incertitudinile din zona euro. „Euro este în continuare cumpărat. Acum ar putea pierde doar cei care fac speculaţii pe seama fluctuaţiei monedei euro. Pentru cei care vor să facă depozite bancare este recomandabil în lei. Dacă totuşi optează pentru euro, cel mai bine este să aleagă o perioadă scurtă, nu mai mare de un an de zile”, consideră economista. Ea se arată încrezută în viitorul zonei euro şi consideră că oficialii europeni depun toate eforturile pentru a depăşi această criză economică. „Acţiunile întreprinse până în prezent denotă faptul că experţii europeni într-adevăr caută cele mai bune soluţii de rezolvare a crizei, şi eu cred că membrii comunităţii europene vor depăşi criza datoriilor. Dacă va ieşi Grecia din zona euro sau nu, este problema Greciei. Deşi zona euro va fi zguduită de o asemenea mişcare, totuşi Grecia va avea cel mai mult de suferit dacă părăseşte zona euro”, a menţionat Tatiana Lariuşin.

De asemenea, expertul economic este de părerea că această criză nu va genera revenirea masivă a migranţilor moldoveni de peste hotare şi asta pentru că, de regulă, ei se reorientează spre alte ţări mai puţin afectare de recesiune.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *