Politică

Iohannis despre Transnistria: Sprijinim negocierile în formatul 5+2

"Sprijinim negocierile în formatul <<5+2>> (Moldova, Transnistria, Ucraina, Rusia şi OSCE, SUA şi UE observatori – n.red.) ca unic cadru care garantează transparenţă şi legitimitatea unei soluţii durabile bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, conform principiilor agreate la nivel internaţional, inclusiv în cadrul OSCE.

Declaraţiile preşedintelui Iohannis vin pe fondul tensiunilor dintre Rusia, pe de o parte, şi Republica Moldova şi Ucraina pe de altă parte, legate de accesul forţelor ruse în Transnistria. Rusia acuză cele două ţări că a impus o blocada în privinţa aprovizionării trupelor ruse aflate în Transnistria, iar vicepreşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Jelezniak, a declarat, citat de Deutsche Welle, că s-ar putea că Rusia "să fie nevoită" să înceapă războiul în Transnistria şi a sugerat că de dată această armele vor fi îndreptate împotriva Ucrainei.

"Atenţie la Transnistria", avertizează şi Neil Buckley, editor pentru Europa de Est al Financial Times, într-un articol publicat miercuri pe blogurile FT referitor la faptul că regiunea separatistă a Republicii Moldova "se conturează ca următorul punct fierbinte în relaţia Rusia-Ucraina".

Buckley citează semnale trase de publicaţia pro-Kremlin Izvestia şi un tweet recent al unuia dintre cei mai cunoscuţi analişti de politică externă ai Rusiei, Dmitri Trenin, cum că "la Moscova creşte îngrijorarea că Ucraina şi Moldova vor încerca să preseze puternic Transnistria, provocând un conflict cu Rusia".

sursa: hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *