Actualitate

Iohannis la Summitul NATO din Madrid: Criza energetică a fost minuțios pregătită de Rusia

Președintele României, Klaus Iohannis a exprimat, la Summit-ul NATO de la Madrid, așteptările României de la această reuniune crucială pentru securitatea globală.

Cele mai importante declarații ale președintelui român:

  • Acest summit vine să aducă un nou concept strategic
  • Ne așteptăm la o consolidare semnificativă a Flancului Estic
  • Ne așteptăm la transformarea grupurilor de luptă în brigăzi de luptă, deci, o creștere a numărului de militari aliați în România. Dacă se ia decizia completării la nivel de brigadă, vor fi mulți mai mulți militari, însă aceste lucruri nu se întâmplă peste noapte
  • Ne așteptăm ca Marea Neagră să fie definită de NATO drept zonă de interes strategic
  • Ne așteptăm ca Rusia să fie declarată zonă de pericol
  • În context, ne așteptăm ca elemente de echipament militar cu mobilitate scăzută să fie prepoziționate – să se afle deja aici
  • Am convenit alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare începând cu bugetul pe 2023, iar această alocare va continua cel puțin 10 ani. O parte din bani va merge către investiții în sectorul de apărare

Iohannis: „Așa cum arată lucrurile, prețurile vor crește în continuare”

  • Criza energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și, din păcate, ea va continua. Trebuie să fim foarte conștienți că această dependență de gazul și petrolul rusesc trebuie să se schimbe, însă nu se poate de o săptămână pe alta.
  • O bună parte din gaz și petrol vine “pe țeavă”, cum se spune, iar aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Avem o platformă comună creată de Comisia Europeană pentru achiziția de gaz. Același lucru se va întâmpla, probabil, și pentru achiziția de petrol, pentru a găsi surse alternative. Toată lumea lucrează la asta.
  • Însă și furnizorii de gaz și de petrol sunt conștienți că aici e de făcut o afacere bănoasă. Rezultatul este că toate prețurile la nivel mondial au crescut semnificativ și, așa cum arată lucrurile, vor crește în continuare.

NATO urmează să crească numărul forțelor aflate în stare de alertă maxim, ca urmare a războiului din Ucraina, iar decizia oficială este așteptată la Summit-ul de la Madrid.

Numărul de soldați ai forței de reacție rapidă va fi majorat de la 40.000 la peste 300.000, au anunțat liderii organizației militare.

De asemenea, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat că aliații vor suplimenta numărul de trupe din țările NATO aflate în apropiere de Rusia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *