Politică

Iohannis: „Reafirmă sprijinul ferm pentru traseul european al Republicii Moldova”

„Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a luat act de votul exprimat de cetăţenii Republicii Moldova în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Preşedintele României consideră că este necesar ca noul Preşedinte să îndeplinească cu înţelepciune şi echilibru mandatul său, având în vedere responsabilitatea deosebită care revine acestuia în respectarea întocmai a atribuţiilor constituţionale ale funcţiei de şef al statului”, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.

Potrivit sursei citate, şeful statului „apreciază faptul că singurul drum care poate oferi prosperitate pe termen lung Republicii Moldova este cel al asigurării stabilităţii politice interne şi al implicării responsabile a tuturor factorilor politici şi instituţionali în continuarea şi consolidarea procesului de reforme destinate modernizării statului şi susţinerii parcursului european, în beneficiul direct al cetăţenilor Republicii Moldova”.

De asemenea, Iohannis reafirmă sprijinul ferm pentru traseul european al Republicii Moldova şi evidenţiază susţinerea României pentru dezvoltarea pe mai departe a Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi pentru continuarea proiectelor de cooperare bilaterale cu Guvernul şi autorităţile locale ale Republicii Moldova, în acord cu aşteptările cetăţenilor săi.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, l-a felicitat luni pe socialistul Igor Dodon pentru victoria în scrutinul prezidenţial din Republica Moldova, oferindu-i invitaţia de a efectua o vizită la Moscova.

Guvernul României îşi exprimă speranţa că instituţiile fundamentale din Republica Moldova vor colabora pentru asigurarea stabilităţii politice a ţării, pentru continuarea agendei de reforme şi a procesului de modernizare, menite să suţină parcursul european al ţării.

”Participarea importantă a cetăţenilor Republicii Moldova la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale reflectă, în primul rând, dorinţa acestora de a contribui la consolidarea democratică a ţării. Totodată, prezenţa ridicată la vot întăreşte responsabilitatea decidenţilor politici de a răspunde echilibrat aşteptărilor legitime ale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. În urma rezultatelor preliminare şi a concluziilor observatorilor OSCE/ODIHR, Parlamentului European, Adunării Parlamentare a OSCE şi a Consiliului Europei, care au participat la monitorizarea alegerilor, Guvernul României îşi exprimă speranţa că instituţiile fundamentale din Republica Moldova vor colabora pentru asigurarea stabilităţii politice a ţării, pentru continuarea agendei de reforme şi a procesului de modernizare, menite să suţină parcursul european al Republicii Moldova şi să aibă un impact pozitiv asupra vieţii oamenilor”, a transmis Executivul luni prin intermediul unui comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, Guvernul României rămâne angajat în continuarea relaţiilor speciale cu Republica Moldova, ”în baza afinităţilor istorice şi a rădăcinilor comune şi în temeiul împărtăşirii valorilor democraţiei şi statului de drept”.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *