Politică

Iohannis și Cioloș la Iaşi, cu ocazia Zilei Unirii: ”Fraţii de peste Prut trec prin profunde provocări sociale şi politice”

Cei doi oficiali au reconfirmat sprijinul României pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova..

„Suntem la câţiva kilometri de frontiera cu Republica Moldova şi cred că este un moment potrivit pentru a ne îndrepta gândurile către fraţii noştri de peste Prut. Istoria şi limba comune contribuie la consolidarea identităţii şi solidarităţii dintre statele noastre”, a spus şeful statului român.

Klaus Iohannis a asigurat că România sprijină cu tot ce este posibil aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi rămâne un partener de încredere.

Premierul Dacian Cioloş a menţionat că Guvernul de la Bucureşti reconfirmă sprijinul pentru aspiraţiile cetăţenilor Republicii Moldova. „Fraţii de peste Prut trec prin profunde provocări sociale şi politice. Suntem alături de ei în această perioadă şi le reconfirm sprijin pe care Guvernul îl acordă aspiraţiilor cetăţenilor Republicii Moldova pentru o societate care să respecte adevăratele valori civice şi europene”, a spus Cioloş.

De asemenea, oficialul a afirmat că Guvernul pe care îl conduce va valorifica ideea unirii. „În fiecare an, venim de 24 ianuarie la Iaşi, pentru a evoca primul pas important în devenirea României moderne. Ideea sub care se desfăşoară această sărbătoare este unire, o idee nobilă atunci, utilă şi generoasă şi acum. Unirea a făcut ca Principatele Române de acum 157 de ani să prindă forţă în jurul unui proiect de ţară. La un proiect de ţară, pe alte coordonate, pornind de la alte premise, lucrăm şi acum. Guvernul pe care îl conduc îşi propune să valorifice generoasa idee a unirii, în jurul unor principii generale şi obiective larg împărtăşite”, a menţionat premierul Cioloş.

Prim-ministrul Republicii Moldova Pavel Filip şi omologul său român Dacian Cioloş urmează să se întâlnească marţi, 26 ianuarie, la Bucureşti, pentru a discuta pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale moldo-române, precum şi a acţiunilor ce urmează a fi întreprinse de către cele două guverne în vederea impulsionării procesului de implementare a iniţiativelor şi proiectelor convenite între Chişinău şi Bucureşti. Cei doi premieri vor discuta, de asemenea, despre agenda de reforme stabilită în Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *