Justiție

Ion Bulhac, judecătorul care a dat „restartul” dosarului Șor

Noii avocați din Marea Britanie ai lui Ilan Șor, condamnat la închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și care este anunțat în căutare, au la dispoziție aproape o lună de zile pentru a se documenta. Decizia a fost pronunțată de judecătorul-raportor Ion Bulhac, de la Curtea de Apel Chișinău, care a anunțat și următoarea ședință de examinare a cauzei, și anume 13 februarie, scrie Anticoruptie.md.

Judecătorii care instrumentează dosarul lui Ilan Șor i-au acceptat în proces pe noii apărători ai deputatului fugar Ilan Șor, care reprezintă compania britanică de avocatură BCL Solicitors LLP. Astfel, aceștia au primit timp suplimentar pentru a face cunoştinţă cu detaliile dosarului.

De asemenea, partea apărării a solicitat amânarea ședinței de judecată pe un termen de două luni, dar cererea nu a fost satisfăcută.

Partea acuzării a solicitat respingerea cererilor. Procurorii au explicat că, potrivit art. 6 alin.(1) din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, „avocatul din alt stat nu poate reprezenta interesele persoanelor fizice sau juridice în instanţele de judecată şi în relaţiile cu alte autorități publice decât în arbitrajul comercial internaţional. În cazul în care interesele clientului o cer, precum şi la solicitarea acestuia, avocatul din alt stat poate asista avocatul din Republica Moldova”. Conform unui comunicat al Procuraturii Anticorupție (PA), despre limitele activității, avocații străini au fost atenționați în Decizia din data de 22.12.2022, emisă de către Consiliul Uniunii Avocaților.

Totuși, instanța nu a ținut cont de aceste argumente și a admis, prin încheiere protocolară, în proces avocații străini și a oferit acestora termen până la data de 13.02.2023 să facă cunoștință cu materialele cauzei penale.

Ion Bulhac, magistratul care a pronunțat decizia, a fost numit judecător-raportor pe caz în data de 25 august 2021, atunci când după trei ani de blocaj la Curtea de Apel Cahul, cauza deputatului fugar Ilan Șor a fost remisă  instanței de apel din Chișinău. Numele judecătorului Ion Bulhac a ajuns în atenția publică în 2010, atunci când mai multe persoane s-au plâns că magistratul ar fi examinat dosare în incinta Comisariatelor de poliţie a mun. Chişinău în zilele de 8 – 10 aprilie 2009, fapt negat de magistrat.

„Judecătorul Ion Bulhac, din judecătoria sectorului Ciocana al mun. Chişinău, în ziua de 10 aprilie 2009 a aplicat arest administrativ pentru patru zile lui Andrei Chilari, ignorând faptul că reţinerea acestuia a avut loc în incinta Comisariatului”, se arăta în plângerile depuse se Institutul pentru Drepturile Omului şi Asociaţia Promo-LEX la Consiliul Superior al Magistraturii.

În 2021, magistratul a avut venituri de peste 400 de mii de lei. Acesta locuiește împreună cu familia sa într-o casă de aproape 160 de metri pătrați procurată în 2011. Familia Bulhac mai are în proprietate 4 terenuri, dintre care unul intravilan.

Magistratul conduce un autoturism de model Toyota, fabricat în 2016 și declarat la valoarea de 210 mii lei.

Sursa: Anticoruptie.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *