Carte

Ion Hadârcă, poetul ajuns la vârsta înțelepciunii

Cartea cuprinde două capitole. În partea întâi, autorul ne prezintă un caleidoscop de aforisme despre viață, politică, justiției, adevăr și minciună, democrație și toleranță, libertate, ecologie ș.a., iar în cea de-a doua – glose române întru logosul lumii, dedicate celor două stele ale Gintei Latine: Vasile Alecsandri și Federico Mistral. 

În prefața cărții, scriitorul și ziaristul Constantin Tănase afirmă următoarele: „Poetul Ion Hadârcă ne propune o carte de înțelepciuni. Eu le numesc înțelepciuni, fiindcă ceea ce aduce poetul la judecata cititorului nu sunt numai aforisme în accepțiunea clasică a termenului, adică niște cugetări concise, maxime, sentințe, ci mici parabole, cu tâlcuri și morală, ca niște fabule. Fiecare cugetare-sentință-fabulă conține și o ironie, un început sau un sfârșit de glumă sau pătăranie, aidoma snoavelor și proverbelor populare. De exemplu, „Orice șut în fund e un pas înainte spre un nou cucui”.

Este, cu adevărat, o carte de înțelepciune a poetului care, după cum remarcă prefațatorul, după ce ne-a bucurat cu cărți de poezie bună, a decis să ne bucure cu una de înțelepciuni. Pentru că a ajuns la vârsta aforismelor.

Autorul exprimă mulțumiri familiei Navruzov-Vugar și Șafag pentru generozitatea de a susține acest proiect.

(N. R.)

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *