Ultima oră

Ion Iliescu: Mihail Gorbaciov este o personalitate care a făcut istorie

Ion Iliescu n-a pierdut prilejul să reamintească faptul că s-a speculat mult pe tema relaţiilor sale cu fostul preşedinte rus, mai ales în contextul căderii regimului comunist de la Bucureşti în 1989. El a dezminţit speculaţiile potrivit cărora l-ar fi cunoscut dinainte de Revoluţie pe Mihail Gorbaciov, cu toate că a făcut studii la Moscova în anii 50.

Ion Iliescu consideră că apariţia lui Gorbaciov pe scena politică, dar şi politica promovată de acesta, a avut ecourile ei şi a contribuit la o deschidere spre lume.

"Apariţia sa şi politica promovată de Gorbaciov la noi în ţară a avut ecourile ei. Regimul lui Ceauşescu devenea din ce în ce mai rigid şi apare brusc acest lider, deci de unde venea gerul în viaţa politică. (…) Această carte este interesantă pentru că este cartea unei personalităţi care făcut istorie", a subliniat fostul şef de stat.

În opinia sa, Mihail Gorbaciov a fost şi un intelectual extrem de deschis dialogului, un om care gândea şi care a făcut eforturi să înnoiască, în condiţiile date, viaţa politică şi viaţa în general a Uniunii Sovietice.

Ion Iliescu a remarcat şi faptul că, în ciuda tuturor acestor aspecte, Mihail Gorbaciov nu mai este acum extrem de popular la ruşi.

"S-a creat o atitudine de respingere a lui, l-au făcut vinovat de prăbuşirea Uniunii Sovietice şi, pe de altă parte, mulţi cetăţeni mai văd (…) o nostalgie. Şi pe Gorbaciov îl consideră vinovat de aceste răsturnări care au dus la schimbarea statutului Rusiei", a argumentat acesta.

Potrivit lui Iliescu, cei care vor dori să afle lucruri interesante despre istoria recentă le pot afla din cartea lui Mihail Gorbaciov.

Despre Mihail Gorbaciov a vorbit şi fostul premier Victor Ciorbea, senator PNL, care a reamintit, în contextul anilor 80, de cozile din România şi de cele două ore pe zi de program tv, consacrate doar "cuplului prezidenţial".

Ciorbea, care a mărturisit că este un om care a sperat că "vin americanii", a remarcat că au apărut speranţe din anii în care Gorbaciov a apărut la Kremlin.

"Aş spune nu doar că ar trebui să-l cunoaştem mai bine pe Mihail Gorbaciov, ci să-i purtăm şi o anumită recunoştinţă. (…) Nu ştiu cât ar
mai fi durat regimul comunist în această zonă (…)", a adăugat senatorul PNL. 

Sursa: puterea.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *