Actualitate

Iranul a executat un tânăr de 17 ani, condamnat pentru uciderea unui bărbat în timpul unei bătăi

Organizațiile norvegiene pentru drepturile omului Hengaw și Iran Human Rights (IHR), cu sediul în Norvegia, și canalul de televiziune prin satelit în limba persană Iran International au raportat execuția unui adolescent de 17 ani condamnat pentru crimă în Iran.

Potrivit informațiilor de care dispun activiștii pentru drepturile omului, Hamidres Asari a fost executat la 24 noiembrie 2023 în închisoarea Sabsevar din provincia estică iraniană Rasavi Khorasan. Hengaw și IHR, citând documente pe care le-au văzut, susțin că adolescentul avea 16 ani la momentul comiterii infracțiunii și 17 ani la momentul execuției. Dosarul cazului ar fi afirmat că Asari “a ucis un bărbat în timpul unei bătăi”.

Activiștii pentru drepturile omului au subliniat încă o dată că Iranul încalcă Convenția ONU privind drepturile copilului, potrivit căreia orice persoană cu vârsta sub 18 ani este considerată “copil”. IHR a subliniat că Iranul este una dintre puținele țări din lume în care adulții sunt condamnați la moarte. Potrivit organizațiilor pentru drepturile omului, acolo sunt executați mai mulți tineri decât în orice altă țară: din 2010, autoritățile iraniene au executat cel puțin 68 de cetățeni minori.

Nargiz Mohammadi, deținut politic și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a făcut apel la Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului să oprească de urgență execuțiile de copii în Iran. “Sunt uimită de modul în care lumea tratează uciderea și execuția membrilor poporului iranian”, a scris activista socială, calificând execuțiile drept o sursă de rușine pentru regimul “autoritar represiv” al Republicii Islamice. Potrivit lui Mohammadi, furia populară în creștere va izbucni în proteste “și mai violente”. Execuția lui Hamidreza Azari, a spus ea, a fost “uciderea unui băiat de 17 ani prin spânzurare”.

Într-o rezoluție de condamnare a abuzurilor generalizate ale drepturilor omului în Iran, Parlamentul European a condamnat ferm acțiunile autorităților republicii de a aplica pedeapsa cu moartea și “creșterea alarmantă” a execuțiilor.

Mohammadi consideră că astfel de declarații nu au nicio forță practică și critică organizațiile mondiale pentru “lipsa voinței globale de a opri execuțiile nemiloase și generalizate” din Iran. De asemenea, ea susține că autoritățile iraniene efectuează execuții “cu justificări false și neîntemeiate, care au ca unic scop intimidarea și terorizarea protestatarilor”.

La 22 noiembrie, activiștii iranieni pentru drepturile omului au publicat un raport în care se afirmă că 114 persoane au fost executate în Iran de la escaladarea conflictului din Fâșia Gaza. Site-ul pentru drepturile omului Harana indică în raportul său că cel puțin 659 de cetățeni au fost executați în Iran între 10 octombrie 2022 și 8 octombrie 2023 – o creștere de 24% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În ultimul său raport privind situația drepturilor omului în Iran, secretarul general al ONU, António Guterres, a calificat creșterea numărului de execuții în această țară drept “alarmantă și înfricoșătoare”. Potrivit IHR, autoritățile Republicii Islamice au spânzurat peste 5.000 de persoane, inclusiv cel puțin 57 de copii, între începutul anului 2012 și august 2023.

În 2022, doi adolescenți au fost condamnați la moarte în Iran pentru că au participat la proteste. În 2020, un jurnalist local găsit vinovat de activități antiguvernamentale și de cooperare cu serviciile de informații occidentale a fost condamnat la pedeapsa capitală și executat. În același timp, o sentință similară a fost pronunțată în cazul unui iranian condamnat pentru presupusa colaborare cu CIA. Tot în același an, 2020, un bărbat local a fost executat în Iran după ce a fost condamnat la spânzurătoare pentru că a lucrat pentru Mossad.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *