Externe

Iranul ameninţă Arabia Saudită că va plăti „un preţ mare” pentru executarea şeicului Nimr al-Nimr

"Guvernul saudit susţine teroriştii şi extremiştii takfiri (sunniţi radicali) prin executarea şi suprimarea celor din ţară care îi critică", a declarat Hossein Jaber Ansari, purtătorul de cuvânt al Ministrului iranian al Afacerilor Externe.

Iranul a ameninţat că Arabia Saudită va plăti "un preţ mare" pentru această execuţie a şeicului şiit Nimr al-Nimr, figură proeminentă care s-a opus regimului saudit.

Executarea lui Nimr al-Nimr va avea consecinţe negative asupra familiei regale din Arabia Saudită, contribuind la decăderea acesteia, a estimat un înalt oficial religios al Iranului, Ahmad Khatami.

Calificând declaraţiile Teheranului drept "iresponsabile", purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne din Iran, Mansour al-Turki, a subliniat faptul că ţara sa "crede în ceea ce face şi nu se preocupă de părerile altora" în privinţa acestui subiect.

Ministerul saudit de Interne a anunţat că 47 de persoane care au fost condamnate pentru plănuirea sau comiterea de acte teroriste, ce au vizat civili şi forţe ale securităţii, au fost executate sâmbătă în Arabia Saudită. Cei 47 de bărbaţi, printre care s-a aflat şi clericul şiit Nimr al-Nimr, au fost condamnaţi pentru că au adoptat ideologia radicală "takfiri", s-au alăturat organizaţiilor teroriste şi au fost implicaţi în acte criminale comise în Arabia Saudită şi în statele din vecinătate.

Nimr şi alţi trei şiiţi au fost condamnaţi la moarte pentru incitarea la violenţă într-o comunitate saudită de care aparţin. "Crima executării clericului Nimr face parte din funcţionarea criminală a acestei familii. Lumea islamică îşi va exprima indignarea şi va denunţa acest regim infam cât mai mult posibil", a completat Ahmad Khatami.

Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru "port de arme" şi "lipsă de obedienţă faţă de suveran" de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.

Sursa: Mediafax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *