Externe

Iranul ar putea oferi Rusiei rachete balistice pentru războiul împotriva Ucraine

Statele Unite se tem că Iranul se pregătește să furnizeze Rusiei rachete balistice avansate cu rază scurtă de acțiune pentru a desfășura o agresiune la scară largă împotriva Ucrainei, declară coordonatorul pentru comunicare strategică al Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe, John Kirby.

Potrivit părții americane, Iranul a furnizat deja Rusiei drone de luptă, bombe aeriene ghidate și proiectile de artilerie.

Îngrijorările legate de rachetele balistice s-au intensificat după ce ministrul rus al Apărării, Serghei Shoigu, a vizitat Teheranul în septembrie, unde i-au fost prezentate rachetele balistice iraniene Ababil și Fateh-110.

“Prin urmare, suntem îngrijorați de faptul că Iranul ia în considerare furnizarea de rachete balistice Rusiei pentru a fi folosite în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.

Casa Albă a confirmat, de asemenea, informațiile WSJ despre intențiile militanților grupării teroriste Wagner de a transfera sistemul de apărare aeriană Pantsir-S1 către gruparea paramilitară libaneză Hezbollah, care susține Iranul.

Rusia s-a apropiat tot mai mult de Iran de la invazia sa la scară largă a Ucrainei în februarie 2022. Printre altele, Teheranul a furnizat regimului rusesc mii de drone kamikaze care ucid civili ucraineni, precum și tehnologia de producere a acestora. Încă de anul trecut au existat rapoarte neconfirmate potrivit cărora Iranul ar putea transfera rachete balistice către Rusia.

În octombrie, o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU care impunea restricții asupra programului de rachete balistice al Iranului a fost reziliată în cadrul acordului nuclear iranian.

Rusia a declarat la momentul respectiv că nu va susține o prelungire a sancțiunilor, spre deosebire de garanții occidentali ai acordului nuclear, ceea ce ar putea face aluzie la o cooperare cu Teheranul în ceea ce privește aceste tehnologii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *