Actualitate

Iranul face amenințări îngrijorătoare: Va părăsi acordul nuclear istoric încheiat cu cele şase mari puteri. Care este motivul

„Dacă Statele Unite se retrag din acordul nuclear, nici nu vom mai rămâne în el”, a declarat joi Ali Akbar Velayati, un consilier în politică externă al liderului suprem, ayatollahul Ali Kamenei, declaraţii publicate pe site-ul televiziunii de stat.

Preşedintele Trump le-a dat europenilor termen până la 12 mai să găsească un nou text care să remedieze ”lacunele teribile” – în opinia sa – ale acordului din 2015, altfel Statele Unite urmând să se retragă din el.

Acordul în dosarul nuclear iranian a fost încheiat în iulie 2015 la Viena între Teheran şi Grupul 5+1 (China, Franţa, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite şi Germania), înainte de venirea lui Trump la Casa Albă. El încadrează strict activităţile nucleare ale Teheranului, pentru a le garanta natura exclusiv paşinică.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi-a reiterat miercuri în Australia angajamentul în favoarea textului, în vederea evitării unei escaladări a tensiunilor în Orientul Mijlociu, repetând că, în opinia sa, textul este necesar să fie consolidat.

”Vreau doar să spun că, indiferent de decizia (lui Trump), va trebui să se pregătească negocieri mai largi şi un acord mai larg, pentru că eu cred că nimeni nu vrea război în regiune şi nimeni nu vrea o escaladare a tensiunilor în regiune”, a spus el, răspunzând în engleză întrebării unui jurnalist.

Macron şi-a reiterat poziţia potrivit căreia acordul din 2015 este doar un ”pilon” în vederea unei soluţii globale, mult mai largi şi care ar trebui, în opinia sa, să se bazeze pe alţi trei piloni.

Aceşti trei piloni vizează situaţia după 2025, când anumite clauze cu privire la activităţile nucleare vor expira, dar şi programul balistic foarte criticat al Teheranului şi rolul său considerat ”destabilizator” în regiune. Velayati i-a avertizat pe europeni împotriva ideii oricărei noi negocieri şi modificări a Acordului de la Viena.

”Iranul acceptă acordul nuclear aşa cum a fost pregătit şi nu va accepta să i se adauge sau să se retragă ceva”, a declarat Velayati.

”Chiar dacă ţările aliate Statelor Unite, mai ales europenii, caută să revizuiască acordul nuclear cu americanii pentru a rămâne în el, una dintre opţiunile noastre va fi o retragere din acord”, a subliniat consilierul lui Khamenei.

Sursa: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *